ŽENE SA SELA JEDNE OD NAJRANJIVIJIH: Više od polovine nema pravo na penziju, 36 odsto odriče se nasleđa u korist muškarca
Foto: Beta/Saša Đorđević

ŽENE SA SELA JEDNE OD NAJRANJIVIJIH: Više od polovine nema pravo na penziju, 36 odsto odriče se nasleđa u korist muškarca

Društvo -

Rad i položaj naših seoskih žena nisu dovoljno vidljivi i zalažem se da o njima govorimo i svakog drugog dana u godini, jer one su te koje nose najteže breme svih izazova ovih kriznih vremena, ocenila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je, povodom Međunarodnog dana seoskih žena, naglasila da je svaka druga žena na selu formalno je nezaposlena, ali da obavlja najveći deo neplaćenog kućnog rada u svojim domovima.

"Opstanak seoskih žena uglavnom zavisi od poljoprivrednih gazdinstava koja najčešće nisu u njihovom vlasništvu, ali zato ova gazdinstva i domaćinstva ne bi opstajala da one nisu njihov stub. Više od polovine seoskih žena nema pravo na penziju, a 36 odsto njih se odriče nasleđa u korist muških srodnika, čime postaju dodatno ranjive i zavisne članice domaćinstva i velika većina njih gubi i pravo na socijalnu pomoć", ukazala je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je navela da su "dominantni tradicionalni obrasci i običajna praksa posebno izraženi u seoskim sredinama i utiču na već otežan položaj žena u njima", i poručila kako je zbog toga značajno da celokupno društvo zajedno podstiče svesti "kako bi žene imale informacije o svojim pravima i načinima da ih ostvare“.

Ona je najavila da će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost nastaviti sa podrškom delatnostima i zanimanjima kojima se tradicionalno žene na selu bave kako bi se ojačao njihov ekonomski položaj, a one bile osnažene da ostvare sva svoja prava. Mihajlović je obećala inicijativu za donošenje posebnog Akcionog plana za ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih područja.

"Drage naše žene sa sela, vi ste oslonac i potencijal za bolji društveni i privredni razvoj i očuvanje bogatstva Srbije, ali i podstrek budućim generacijama“, poručila je Mihajlović.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da su žene koje žive na selu jedna od najranjivijih kategorija stanovništva, kojoj je otežan pristup zdravstvenim, socijalnim i drugim uslugama u zajednici.

"Nadležni organi treba da rade na unapredjenju položaja žena koje žive na selu, posebno starijih žena i da im olakšaju pristup uslugama u zajednici", naveo je Pašalić u saopštenju povodom Medjunarodnog dana žena na selu.

U saopštenju je dodato da žene na selu nisu ekonomski samostalne i retko poseduju imovinu, kao i da ne ostvaruju uvek pravo na penziju.

(Kurir.rs/Beta, Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track