UMRO AKADEMIK VLADAN ĐORĐEVIĆ: Napustio nas je veliki naučnik iz oblasti mašinskog inženjerstva!
Foto: SANU

crna subota za SANU

UMRO AKADEMIK VLADAN ĐORĐEVIĆ: Napustio nas je veliki naučnik iz oblasti mašinskog inženjerstva!

Društvo -

U Beogradu je u 84. godini preminuo redovni član Odeljenja tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti Vladan Đorđević, jedan od najistaknutijih srpskih stručnjaka iz oblasti mašinskog inženjerstva, saopštila je danas SANU.

Osnovna naučna i stručna oblast rada akademika Đorđevića bila je teorijska i primenjena mehanike fluida, a posebno teorija graničnog sloja, teorija strujanja nehomogenih i rotirajućih fluida, teorija talasnih kretanja fluida i teorija hidrodinamičke stabilnosti i prelaska u turbulenciju.

Polje njegovog naučnog rada obuhvatalo je i biomehaniku fluida, kao i problemi strujanja gasova u mikro-kanalima koji imaju veliku primenu u savremenim tehnologijama mikro-elektro-mehaničkih sistema (MEMS).

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu predavao je predmete Mehanika fluida i Hidraulika i pneumatika. Bio je prodekan za nastavu (1989–1991) i šef Katedre za mehaniku fluida (1988–2000).

Bio je predsednik Odbora SANU za proučavanje života i rada naučnika u Srbiji i naučnika srpskog porekla od 2002. godine, kao i glavni urednik edicije SANU "Život i delo srpskih naučnika”. U periodu od 2000. do 2006. godine, bio je upravnik Odeljenja za mehaniku na Matematičkom institutu SANU.

Tokom svoje plodne naučne karijere objavio je više od 100 naučnih radova iz osnovne oblasti i aktuelnih podoblasti mehanike fluida. Veći deo njegovih radova objavljen je u veoma cenjenim svetskim naučnim časopisima.

Sarađivao je i s Vojno-tehničkim institutom u Beogradu, gde je radio na razvoju poluautomatskog i automatskog hemijskog detektora, navodi se u saopštenju SANU.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track