KO ĆE ODGOVARATI ZA LAŽNU PRIJAVU NESTALIH JUTJUBERKI? Stručnjak: Devojke su morale da se jave ocu, slučaj nije do kraja jasan
Foto: Printscreen

uzbunjivanje

KO ĆE ODGOVARATI ZA LAŽNU PRIJAVU NESTALIH JUTJUBERKI? Stručnjak: Devojke su morale da se jave ocu, slučaj nije do kraja jasan

Društvo -

Gotovo svake nedelje u Srbiji nestane neko dete. Portale preplave slike maloletnika za kojim se traga i dok roditelji mole za pomoć, policija je danonoćno na terenu.

Osim za nestalim maloletnicima, Odeljenje za potrage za nestalim licima Policijske uprave za grad Beograd traga i za punoletnim građanima koji su, iz nekog razloga, otišli od kuće.

02:22

KO ĆE ODGOVARATI ZA LAŽNU PRIJAVU NESTALIH JUTJUBERKI? Stručnjak: Devojke su morale da se jave ocu, slučaj nije do kraja jasan

Vikendom bude i do 10 prijava a u 95 odsto slučajeva budu okončane uspesno. Posle usvajanja Tijaninog zakona više se ne čeka 48 sati da se krene u potragu. Dok traje razgovor inspektora i roditelja, policajci su već na terenu, pretražujući prvo mesta gde je nestali maloletnik voleo da ide - kafiće, parkove, okolinu škole...

Detektivske licencirane agencije naplaćuju i do 18.000 dinara po danu potragu za nestalim licima i licima koja se kriju, a koliko to košta državni aparat voditelji Redakcije Olja Lazarević i Vladimir Karalejić razgovarali su sa Isidorom Milosavljević, generalnim sekretarom Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

Isidora Milosavljević, nestale osobe
foto: Kurir TV

- Ti nestanci se dešavaju iz različitih razloga. Kod dece je to svađa s roditeljima, problem u školi. Takođe razlog su i TikTok izazovi poput igrice Plavi kit sa zadatkom da se preživi 24 sata u šumi. Kidnapovanja se dešavaju u veoma malom procentu.

Lažne prijave

Voditelje je zanimalo koliki procenat ukupnog broja nestalih lica čine lažne prijave, kao što je to bio slučaj s dve jutjuberke u Parizu.

- U ovom slučaju ne možemo sa sigurnišću reći da li je reč o lažnoj prijavi. To je kad znate gde je osoba, a prijavite nestanak. U ovoj situaciji, kako otac navodi, on nije znao gde mu se ćerke nalaze. Po francuskom zakonu policija reaguje posle 48 sati, a navodno nestale osobe su bile punoletne. Vrlo je neodgovorno što mu se nisu javile. Trebalo je da prekinu kontakt porukom ako već nisu želele da budu s njim - kaže Milosavljevič.

Ko je odgovoran

Da li bi neko trebalo da odgovara za lažno prijavljivanje bilo je sledeće pitanje za sagovornicu.

- Odgovornost je na licima koje odu i ne jave se. Čovek koji ne zna gde mu je porodica razmišlja o najgorem scenariju, pa će učiniti sve ne bi li ih pronašao. Da li su devojčice uživale u pažnji što se piše o njima, ne znam, ali bilo je dovoljno da se oglase, makar i na društvenim mrežama.

- Takvih stvari je bilo i ranije, a deca su i bez mobilnih telefona i društvenih mreža imale nalin da se jave roditeljima

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:57

U SRBIJI GODIŠNJE NESTANE OKO 1.500 DECE: Amber Alert i dalje ne postoji kod nas! Jurić naglašava - Neophodan je! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja