SUTRA JE SVETA PETKA! KURIR VAM POKLANJA IKONU SASTAVLJENU IZ TRI DELA – TRIPTIH! U CENTRALNOM DELU NALAZI SE IKONA SVETE PETKE
Foto: Kurir

SUTRA JE SVETA PETKA! KURIR VAM POKLANJA IKONU SASTAVLJENU IZ TRI DELA – TRIPTIH! U CENTRALNOM DELU NALAZI SE IKONA SVETE PETKE

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne, i važi za jednu od najvećih srpskih slava. Tim povodom Kurir svim čitaocima poklanja ikonu sastavljenu iz tri dela - TRIPTIH s likom Svete Petke.

27. oktobra, praznuje se Prepodobna mati Paraskeva, u srpskom narodu poznatija kao Sveta Petka. Deo moštiju ove svetiteljke srpskog porekla čuva se u Beogradu u crkvi Ružici i kapeli Svete Petke na Kalemegdanu. Praznik posvećen Svetoj Petki u crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom i kada padne u sredu ili petak, obavezno se posti.

Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija. Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

ikona, poklon, dodatak, dodatak uz novine
foto: Kurir

Mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njemu cele godine vladali sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice da bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track