01:30

Kurir tv

TRAGEDIJA NA ZVEZDARI OTVORILA STARU RANU! dr Jakovljević: Ovo su najčešči uzroci iznenadne smrti mladih! OVO SE MORA POŠTOVATI

Društvo -

Vladimir Jakoviljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, gostovao je jutros u Redakciji, a povod za razgovor bila je tragična i iznenadna smrt devojčice ispred škole na Zvezdari. Kako su njeni drugovi naveli ona je imala jaku glavobolju nakon koje je pala.

Vladimir Jakovljević
foto: Kurir tv

Jakovljević je za Redakciju izneo svoje dugogodišnje iskustvo povodom uzroka iznenadnih smrti, kao je jedan od najvećih domaćih stručnjaka fizioloških i kardiovaslkularnih oboljenja.

- Iz mojih pozamašnih iskstava najčešći uzroci iznenadnih smrti kod mladih ljudi, posebno kada se to desi nakon glavobolje, bili bi izliv krvi na mozak, upala srčanog mišića, zakrčenje krvnih sudova- tromboza. Ja sam najčešće imao sličnih iskustava sa sportistima. To su mladi ljudi. Posebno kada se prenebregnu saveti lekara da nakon bolesti, ili preležanog kovida treba dovoljno dugo preležati - rekao je Jakovljević

Kardiovaskularna Oboljenja
foto: Kurir tv

- Postoji protokol nakon preležanog kovida: prvo striktno treba odmoriti neko vreme, pa tek onda se postepeno vraćati u trening, upravo radi prevencije nepredviđenih situacija, najviše jer je ovde srce prvo na udaru - izjavio je Jakovljević.

Kardiovaskularne bolesti
foto: Kurir tv

Svakog dana u ovoj zemlji umre 150 ljudi od kardiovaskularne bolesti, rekao je Jakovljević i dodao:

- Znači da treba više da radimo na prevenciji ovih bolesti. Finska i Japan su uspeli da, od 60-ih godina do sad, spuste uzroke ovih smrti na 30 odsto.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track