STANARI ULICE RADNIH AKCIJA U ŽELEZNIKU STRAHUJU OD URUŠENJA ZGRADE: Pucaju nam zidovi u stanovima i hodnicima, ali to nije sve!
Pukotine za zidovina u stanovima i fasadi, Foto: Privatna Arhiva

muku muče mesecima

STANARI ULICE RADNIH AKCIJA U ŽELEZNIKU STRAHUJU OD URUŠENJA ZGRADE: Pucaju nam zidovi u stanovima i hodnicima, ali to nije sve!

Društvo -

Stanari zgrade broja 50-52 u ulici Radnih akcija u Železniku mesecima strahuju od urušavanja zgrade zbog pucanja nosećih i pregradnih zidova, plafona i stepeništa u zgradi.

Ovi građani požalili su se redakciji Kurira i istakli da zgrada zbog pucanja zidova nije bezbedna za život.

zgrada, Radnih akcija, pukotine, Železnik, stanovi
foto: Privatna Arhiva

- Zgrada je sagrađena 1948. godine i nema temelj i armirane betonske stubove na uglovima. Ima dva ulaza sa po četiri stana, dva u prizemlju i dva na spratu. Noseći i pregradni zidovi i plafoni u svim stanovima pucaju - tvrdi za Kurir jedna stanarka u čijem stanu se i vide pukotine i dodaje:

- Ne samo što se pukotine vide u stanovima nego i u hodnicima. Ovde žive i deca i starije komšije... Unutrašnja stepeništa pucaju dok se stepeništa za ulaz u zgradu odvajaju od same zgrade. Pucanje se poslednjih godinu dana značajno inteviziralo i smatramo da naša zgrada nije bezbedna za stanovanje.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Takođe, oni ističu i da su se obratili JP "Gradskom stambenom Čukarica" sa molbom da na teren izađu stručnjaci i sagledaju postojeću situaciju u zgradi te i da ih zamole za rešenje problema.

- Od njih smo dobili odgovor da se JP "Gradsko stambeno" bavi "održavanjem zajedničkih delova stambenih zgrada, kao i instalacijama i uređajima u njima". "U vezi sa navedenim obaveštavamo Vas da sanacije usled pucanja temelja, klizišta i konstruktivnih problema kao i sličnih pojava koje ugrožavaju stabilnost same zgrade ne spadaju u nadležnost JP "Gradsko stambeno".

Za rešenje predmetne situacije možemo Vas uputiti na relevantne institucije koje se bave ispitivanjem porekla pukotine, pitanjima sleganja tla, merenjima i izradom projekata kao što su Građevinski fakultet u Beogradu, Institut Kirilo Savić, Geosonda d.o.o." - stoji u odgovoru JP "Gradskog stambenog" koji su građani dostavili redakciji.

1 / 5 Foto: Privatna Arhiva

Kurir je povodom tvrdnji ovih stanara Radnih akcija u Železniku kontaktirao i Sekretarijat za urabanizam i građevinske poslove grada Beograda, ali odgovore na pitanja koje smo uputili Sekretarijatu, a vezana su za to ko je nadležan za ovu problematiku, da li je Sekretarijat obavešten o ovom problemu kao i kome stanari mogu da se obrate nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track