IVICA DAČIĆ ZA KURIR O SLUČAJU KOJI JE UZDRMAO REGION: MSP će pomoći deki koji je oteo unuku iz hrvatskog sirotišta
Foto: Dado Đilas, Marina Lopičić

podrška

IVICA DAČIĆ ZA KURIR O SLUČAJU KOJI JE UZDRMAO REGION: MSP će pomoći deki koji je oteo unuku iz hrvatskog sirotišta

Društvo -

Nakon pisanja Kurira o dedi Miroslavu Veršegiju (65), čija je priča digla na noge ceo region, a koji je 19. juna iz Doma za decu u Osijeku oteo svoju unuku i doveo je u Srbiju, i nakon apela porodice da dete ostane ovde s majkom, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je za Kurir da je dao nalog da se u rešavanje ovog pitanja uključi MSP.

Miroslav Veršegi, oteto dete, Sirotište, otac
foto: Marina Lopičić

- Dao sam nalog da se uključi Ministarstvo spoljnih poslova i da se vidi kako može da se pomogne u ovom slučaju. Ministarstvo će pomoći svakom našem građaninu, nisam stigao da ulazim u detalje slučaja - rekao je Dačić za naš list.

Priča o deda Miroslavu nikoga nije ostavila ravnodušnim. On je odlučio da usliši molbe svoje osmogodišnje unuke i odvede je u Srbiju i preda u naručje njenoj majci, bez odobrenja Doma za decu u Osijeku, gde je devojčica odlukom Centra za socijalni rad u Osijeku provela godinu i po dana. Nakon toga, institucije u Hrvatskoj su od porodice devojčice zahtevale da se, shodno Haškoj konvenciji o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice dece, devojčica vrati.

Miroslav Veršegi, oteto dete, Sirotište, otac
foto: Dado Đilas

Međutim, iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, koje je centralni organ države Srbije za postupanje po Konvenciji o nadležnosti, merodavnom pravu, priznanju i izvršenju odluka i saradnji u materiji roditeljske odgovornosti i mera za zaštitu dece, za Kurir su rekli da im se nije obraćao nadležni organ Republike Hrvatske za postupanje po ovoj konvenciji.

Porodica osmogodišnjakinje se nada da će se pronaći način da devojčica ostane u Srbiji, gde je, kako kažu, srećna pored svoje majke.

Podsetimo, Miroslav Veršegi je u ispovesti za Kurir tvrdio da je Centar za socijalni rad u Osijeku devojčicinom ocu Milanu Veršegiju oduzeo pravo na roditeljsko staranje jer ga je neko prijavio da je komšinici ostavio devojčicu na čuvanje. Milan je za Kurir tvrdio da je ispunio sve zahteve koje su tražili socijalni radnici, ali da nju, uprkos tome, nisu pustili iz doma. Nakon što je zbog toga pretio socijalnoj radnici, Milan je osuđen na 14 meseci zatvora.

Ivica Dačić
foto: Beta Miloš Miškov

Podsetimo, devojčicini roditelji su se razveli 2016, u prvoj parnici dete je pripalo majci, a u drugoj ocu, jer se, kako tvrdi deda Miroslav, majka saglasila da dete ostane sa ocem, koji je živeo sa svojom majkom, odnosno devojčicinom bakom, za koju je ona bila vezana od rođenja. Milan je zbog posla otišao u Hrvatsku sa ćerkom pre četiri godine, a oboje imaju dvojno državljanstvo.

M. Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja