POSLE 21 DANA I 1.000 PREĐENIH KILOMETARA: Dragan Šibalić završio hodočašće svetom srpskom zemljom (FOTO)
Foto: privatna arhiva

POSLE 21 DANA I 1.000 PREĐENIH KILOMETARA: Dragan Šibalić završio hodočašće svetom srpskom zemljom (FOTO)

Društvo -

Dragan Šibalić je posle 21 dana i oko 1.000 pređenih kilometara biciklom, 25.oktobra u večernjim satima stigao u manastir Crna Reka. Svetski putnik je na hodočašću svetom srpskom zemljom - Kosovom i Metohijom.

"Prespavao sam ispod moštiju Svetog Petra Koriškog i tako uspešno završio hodočašće Kosovom i Metohijom, kolevkom srpske istorije i kulture. Iz dana u dan doživljavao sam nešto neprocenjivo, uzvišeno i nezaboravno. Ovim duhovnim putovanjem kroz vekove stopama naših slavnih predaka, vitezova i svetitelja obišao sam 25 manastira i 60 crkava, kao i veliki broj sela i mesta u kojima su ostali da žive naši ljudi. Pravi čuvari srpstva i pravoslavlja na ovim prostorima. Budućnost im je neizvesna, bez neke velike perspektive, ali sa verom u Boga nadaju se boljem sutra", kaže Šibalić za Kurir.

1 / 6 Foto: privatna arhiva

"I ovo hodočašće u svakom smislu smatram vrednijim od onog putovanja do Japana. Prevashodno želeo sam da se duhovno uzdignem i mentalno ojačam, ali i da dam podršku našim ljudima koji žive, bore se i opstaju uprkos teškim vremenima. Takođe i podstrek da se sloboda ponovo osvoji", dodaje ovaj biciklistički rekorder.

Šibalić se zahvaljuje sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, ali i svim dobronamernim ljudima koje je sretao, a koji su mi u svakom trenutku bili od pomoći.

Na kraju, Šibalić izgovara stihove kraljevačkog pesnika Milenka Milića koga je, kako kaže, slučajno sreo u manastiru Svetih Arhangela:

"Ja sam iz onog kraja Tamo gde nas vera spaja Tamo gde su naši preci Manastiri, crkve, sveci... Tamo sam iz onog kraja Gde nas krst sa nebom spaja Tamo gde su naši preci U amanet srpskoj deci Ostavili srpsku avliju, Kosovo i Metohiju..."

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track