PRIČA KOJA KIDA DUŠU: Braća Goran i Zoran su ZAJEDNO OTIŠLI U SMRT! Blizanci imali po 20 godina kad su poginuli braneći otadžbinu
Braća Orelj, Foto: Printscreen

TUGA NE PROLAZI

PRIČA KOJA KIDA DUŠU: Braća Goran i Zoran su ZAJEDNO OTIŠLI U SMRT! Blizanci imali po 20 godina kad su poginuli braneći otadžbinu

Društvo -

Rođeni su skupa, odrastali skupa, pa tako i stradali

Pogibiji dva brata, Gorana i Zorana Orelja, koji su imali samo 20 godina kada su izgubili živote, i dalje budi sećanja na nemile događaje iz 1994. godine i podseća na surovost i besmisao rata.

Blizanaci Goran i Zoran rođeni su 1974. godine u Slavonskom Brodu. Rat u Hrvatskoj, dočekao ih je u srednjoj školi, tačnije završili su treću godinu. Slavonski brod, većinski je bio nastanjen Hrvatima, pa su Goran i Zoran, morali da pobegnu u Inđiju, gde su završili četvrtu godinu, pisali su mediji.

Nakon srednje škole, služili su kao artiljerci vojni rok u Somboru i Prištini. Zbog izuzetne spretnosti i obučenosti, iz Vojske Jugoslavije prelaze u Srpsku Vojsku Krajine, gde su obučavali starije borce kako da rukuju minobacačima. Nakon uspešno obavljenog zadatka, komanda brigade ih šalje u Banja Luku na doškolovanje za oficire.

Pred sam kraj školovanja, počela je ofanziva Petog muslimanskog korpusa Armije BiH na Bihaćkom ratištu i ceo školski centar tamo je upućen, kako bi se zaustavilo napredovanje muslimanske vojske.

U ratnu zonu, otišli su 29. oktobra 1994. godine i toga dana položili svoje mlade živote za Republiku Srpsku. Rođeni su skupa, odrastali skupa i poginuli skupa.

Jedan pored drugog.

Bilo im je samo dvadeset godina.

Ostaće upamćeni kao jedne od hiljade žrtava ratnog ludila koje je zauvek obeležilo naš region.

Kurir.rs

Bonus video

06:05

HRVATSKA SE NIJE SUOČILA SA SVOJOM USTAŠKOM PROŠLOŠĆU! Miodrag Linta za Kurir TV: Ne poštuju temelje vladavine prava i jednakosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track