01:43

Negativni efekti upotrebe tehnologije na razvoj dece

Zastrašujuće

KADA POSUMNJATI DA NEŠTO NIJE U REDU SA NAŠIM DETETOM? Logoped: Deca ili ne govore, ili kasno progovore

Društvo -

Danak preterane upotrebe telefona, tableta, kompjutera i televizora je prekasan, ili nepostojeći govor kod naše dece. Ono što logopedi navode je da deca ili ne progovore, ili progovore prekasno i to englesko-srpski miks reči.

Vesna Jerinić, Puls Srbije
foto: Kurir tv

U studiju Pulsa Srbije gostovala je defektolog-logoped Vesna Jerinić i govorila o ovm fenomenu koji je sve "normalniji" u našem vremenu.

- Ono što je zastrašujuće je da deca već do starosti od godinu dana postaju zavisna od medijskih sadržaja, konkretno crtaća i muzike. Prebrze slike koje ne potiču iz stvarnosti, jako visoki tonovi i veštačke melodije ono su što ih održava u tom virtualnom svetu, i stvara neinteresovanje za stvarni svet. Dete treba da progovori prvu smislenu reč sa godinu dana - rekla je Jerinić

01:03

Kada posumnjati da nešto nije u redu sa detetom? Logoped: Sa dve godine dete treba da zna da komunicira

Roditelji često zabrinuti odlaze kod logopeda jer dete ne govori, ili je govor oskudan, a prema njemu imamo osnovni pokazatelj da nešto nije u redu.

- Ukoliko dete sa dve godine ne govori treba da se poseti defektolog, ili logoped, a mladi roditelji bi trebalo da sačuvaju dete od ekrana makar do treće godine - rekla je Jerinić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track