01:06

Penzioneri Srbije prvi i najodgovorniji u Evropi po plaćanju dažbina

"PROŠETAJTE MALO U CIPELAMA PENZIONERA!" Šantić: Mi najredovnije plaćamo dažbine, a niko ne pita kako živimo sa ovim primanjima

Društvo -

U jeku nestašica, poskupljenja i kriza u Svetu i kod nas, jedna od osvežavajućih vesti bila je da će se penzionerima obezbediti "švajcarska formula" odnosno povećanje koje će startovati od 1. novembra u iznosu od 2.500 dinara na tekuća primanja.

U studiju Kurir Tv gostovala je Snežana Šantić iz Udrženja penzionera Stari grad u Beogradu.

Snežana Šantić
foto: Kurir tv

- Najniža penzija i dalje je 16 hiljada dinara, a potrošačka korpa je 34 hiljada i tu ne ulaze lekovi, samo dažbine. Mislim, svako povećanje je dobro, ali kad saberemo sve uključujući inflacije, to i nije tako sjajno - izjavila je Šantić.

Na izjave Vučića da će ova povećanja iznositi više od inflacije Šantić je naglasila da i inflacija ima konstantan rast i da je nezahvalno o tome govoriti.

- Čak 45% stanovništa živi na granici siromaštva i to je zvaničan podatak. Vlast je uvek spremna na razgovor o povećanju, ali realizacija je slaba. Mi smo u onim dekadama života kad želimo da starimo i da ne razmišljamo da li ćemo preživeti. Treba da se uradi socijalna karta i da se vidi realno stanje jednog domaćinstva. Zvaničan podatak Evropske Unije je da su srpski penzioneri najredovniji u Evropi u plaćanju dažbina. Mi smo jedna veoma odgovorna generacija koja je vaspitavana da veruje i poštuje državu - rekla je Antić

Penzije, Povećanje Penzija, Povećanje Plata, Aleksandar Vučić, Penzioneri
foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Shutterstock

Šantić je savetovala mlađe građane da "prohodaju malo u cipelama penzionera" i da već sad krenu da se interesuju na vreme kada će otići u penziju i da li su uplaćeni svi doprinosi.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track