ČETVORICA PETAKA 400 METARA VUKLI, KRVNIČKI UDARALI I ŠUTIRALI MOG SINA! Majka dečaka iz Šapca: Morala sam da ga ispišem iz škole
vršnjačko nasilje sve češće, Foto: Shutterstock

STRAŠNO

ČETVORICA PETAKA 400 METARA VUKLI, KRVNIČKI UDARALI I ŠUTIRALI MOG SINA! Majka dečaka iz Šapca: Morala sam da ga ispišem iz škole

Društvo -

Majka učenika petog razreda iz Šapca kaže za Kurir kako su učenici iz odeljenja posle škole pretukli njeno dete i tvrdi da škola ništa nije uradila u ovom slučaju

Četvorica dečaka iz odeljenja mog sina su 21. oktobra pretukla posle škole. Krvnički su ga vukli 400 metra i šutirali po celom telu od školskog dvorišta do kuće, a prolaznici nisu reagovali.

Ušao je u kuću crven od silnih udaraca i uplakan. Morala sam zbog trauma da ga ispišem iz ove škole, priča za Kurir majka učenika petog razreda jedne osnovne škole u Šapcu.

- Sin je imao koronu i prvog dana kada se vratio u školu nakon izolacije dečaci su ga sačekali u školskom dvorištu i počeli da ga maltretiraju. Čak njih šestorica. Četvorica su ga tukla, dok su dvojica huškala batinaše da ga udaraju.

Odatle do kuće su ga batinali, a napad je izgledao ovako: jedan mu je skočio na leđa i savio ga napred, drugi mu je rukom gurao glavu do zemlje, a treći udarao nogom otpozadi. Pa su se smenjivali. Dete je bilo izubijano, plakao je satima - kaže nam zabrinuta majka.

vršnjačko nasilje
foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvete

Ispitaćemo slučaj i postupanje škole

Iz Ministarstva prosvete kažu za Kurir da su povodom ovog slučaja zatražili izveštaj osnovne škole u kojoj je došlo do vršnjačkog nasilja.

- Ministarstvo će ispitati slučaj i postupanje škole i u slučaju potrebe uputiti u školu prosvetnu inspekciju i stručno-pedagoški nadzor. Ministarstvo prosvete uspostavilo je sistem za prevenciju i reagovanje u slučajevima nasilja u školama.

Na svaku sumnju ili saznanje o situaciji nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja reaguju škole, u skladu s pravilnikom su propisani sadržaji i način sprovođenja preventivnih i interventnih aktivnosti, uslovi i načini za procenu rizika, načini prevencije i zaštite, kao i praćenje efekata preduzetih mera i aktivnosti, koja ima obavezu da obavesti ministarstvo i nadležnu školsku upravu o situacijama nasilja trećeg nivoa.

Ona smatra da je do ovog brutalnog prebijanja njenog sina došlo zbog "prepirke" u Vajber grupi odeljenja, kada je jedan od tih dečaka hteo da natera ostale da promene igricu koju su igrali.

- Nazvao ih je majmunima, a moj sin mu je napisao da je budala. Prepirku je začinila drugarica, koja je tom dečaku napisala da je moj sin "jači od njega". To je bila kap koja je prelila čašu sujete. Nakon tuče sujetni dečak se u grupi obratio drugarici porukom: "Bolje da ne znaš šta smo mu uradili." Moj sin govori kako ne sme više da prođe istim putem koji vodi ka toj školi - ističe majka.

Porazno

Žrtve se sklanjaju, a nasilnici prolaze nekažnjeno

Kurir je nedavno istraživao šta roditelji mogu da urade ukoliko njihovo dete trpi neki oblik vršnjačkog nasilja u školi, a škola ne reaguje. Porazno je to što u velikom broju slučajeva žrtva mora da se ispiše iz škole i prebaci u drugu, a nasilnici ostaju u školi i divljaju jer nadležne institucije nisu adekvatno reagovale.

Stručnjaci su objasnili za Kurir da u ovim slučajevima roditelji treba prvo da se obrate Ministarstvu prosvete, ali i mogu da podnesu i tužbu protiv škole i da slučaj prijave policiji, jer se često dešava da zbog neažurnosti direktora i nadležnih u školi žrtve odlaze.

- Direktora škole smo pokušali da obavestimo. Razredni starešina nije održao ni roditeljski sastanak jer su na školskim kamerama videli samo "grupicu dece koja se komeša". Pa iz tog "komešanja" je moje dete izašlo crveno, prestravljeno i poniženo. Škola ništa nije uradila konkretno, pa smo bili primorani da naše dete prebacimo u drugu osnovnu školu, a nasilnici su ostali u istoj.

Ona navodi i da su tog dana u popodnevnim satima otišli u policiju.

vršnjačko nasilje
foto: Shutterstock

- Dežurni inspektor je uzeo izjavu od deteta, međutim, fotografije udaraca na telu nije hteo da pogleda, govoreći da "on neće voditi taj slučaj". Rekli su da sačekamo 15 minuta da dođe inspektor za maloletnike, ali je nakon tog vremena inspektor izašao i rekao da će nas pozvati, ali tek za dva-tri dana jer je bio petak po podne.

Odgovor škole

Prema učenicima preduzete vaspitne mere

Iz osnovne škole ispred koje se desilo vršnjačko nasilje kažu za Kurir da je školu o nasilju obavestio dežurni nastavnik te da su u skladu sa saznanjima koja se odnose na konkretni događaj preduzeli sve mere iz svoje nadležnosti u najkraćem roku, a koje su predviđene zakonom i protokolom za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja Ministarstva prosvete.

- Od roditelja učenika koji je pretrpeo nasilje smo obavešteni da su kontaktirali sa Policijskom upravom i prijavili ovaj slučaj, međutim, do današnjeg dana škola nije dobila nikakav zvanični zahtev PU o konkretnom slučaju, kao ni bilo kakvu medicinsku dokumentaciju od roditelja.

Prema učenicima koji su ispoljili nasilno ponašanje su preduzete adekvatne vaspitne mere u skladu s protokolom. Roditelji su samoinicijativno odlučili da učenika odvedu u drugu školu i o tome su putem telefona obavestili razrednog starešinu.

Niko nas nije pozvao od tada. Dete je 27. oktobra krenulo u drugu školu, gde su ga deca odlično prihvatila, a njegovim starim drugarima iz odeljenja je razredni saopštio da moje dete više neće ići u njihov razred, ne objasnivši im zašto je moralo da ode. Mi kao roditelji želimo da izguramo pravdu do kraja jer je moje dete žrtva, a isti nasilnici će već sutradan maltretirati neko drugo dete i za to neće biti kažnjeni.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

00:44

Vršnjačko nasilje ispred Frizerske škole na Dušanovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track