TRAGOM KOLONOSKOPIJE: Da li lekari imaju prava na grešku i kako je dokazati? "Doktori se brane da su dali SVE od sebe"
Foto: Ana Paunković

KURIR TV

TRAGOM KOLONOSKOPIJE: Da li lekari imaju prava na grešku i kako je dokazati? "Doktori se brane da su dali SVE od sebe"

Društvo -

Doktor Ana Budak, advokat i doktor Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i sudski veštak razgovarali su jutros povodom smrti Marka Stojanovića tokom procesa kolonoskopije.

On je 24. oktobra otišao na kolonoskopski pregled, koji se iskomplikovao u bolnici u Ćupriji, a potom je prebačen u Klinički centar Kragujevac, a zatim na Urgentni centar Beograd, gde je preminuo. Supruga preminulog ranije je rekla da mu je lekar na rutinskom pregledu probušio tanko i debelo crevo. Takođe, da su mu nakon što je prebačen na hirurgiju prilikom intubiranja probušili i pluća.

Budak Ana, Dr Ljubiša Božić
foto: Kurir Tv

Šta podrazumeva pojam lekarske greške i kako se ona dokazuje?

- Greška je nešto što je svojstveno ljudskoj prirodi, a lekari imaju povećan stepen odgovornosti. Sudska praksa je nedvosmislena, i doktori se obično brane da su uradili sve što su mogli u tom trenutku. Doktor odgovara povećanom pažnjom stručnjaka, tako da od te stručnosti zavisi da li je dato sve i da li je slučaj trebalo proslediti stručnijem kolegi - izjavila je Budak.

Članovi porodice odnosno oštećeni, nakon ovakvih tragedija mogu bolnicu tužiti, kao i lekara.

Ana Budak
foto: Kurir tv

- Prva tužba koja može da se podnese je tužba za materijalnu štetu, kao i nematerijalnu štetu, odnosno za štetu duševnog bola - objasnila je Budak.

U bolnici u Ćupriji sprovedena je vandredna unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada, a tamo je upućena i inspekcija Ministarstva zdravlja.

01:02

Struka za KURIR TV o eventualnim greškama doktora i posledicama

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičič rekla je da je komplikacija koja se desila tokom kolonoskopije odmah ustanovljena, da je pacijent pripremljen za operaciju, urađen je skener trbuha i on je operisan. I taj problem je zbrinut. Odakle ostale komplikacije, to će morati da dokaže vanredni spoljašnji stručni nadzor. Ministarka je dodala da je insistirala da se uradi spoljašnji stručni nadzor.

Budak Ana, Dr Ljubiša Božić
foto: Kurir Tv

- U toku intervencije, koja je bila bezazlena desila se ovakva komplikacija, to se retko, gotovo nikad ne dešava. Tek obdukcijom vidi se pravo stanje organizma, a doktor kao i bolnica odgovara po takozvanoj odgovornosti za druge - rekao je Božić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track