U SRBIJI IMA ČAK 900.000 NEŽENJA? Popis nije završen, a na mrežama se šeruju SVAKAKVE INFORMACIJE: Evo kada će biti prvi REZULTATI
Foto: Ana Paunković, Printscreen/Youtube

Sedmodnevni produžetak popisa ističe sutra

U SRBIJI IMA ČAK 900.000 NEŽENJA? Popis nije završen, a na mrežama se šeruju SVAKAKVE INFORMACIJE: Evo kada će biti prvi REZULTATI

Društvo -

Na društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju razne informacije uz tvrdnje da je reč o rezultatima popisa, a iz RZS ističu da su to spekulacije i da će prvih podataka biti za mesec dana

Sedmodnevni produžetak popisa stanovništva u osam gradova u Srbiji ističe sutra, međutim uveliko se na društvenim mrežama pojavljuju podaci koje građani objavljuju pozivajući se na popis. Jedan od takvih podataka je i da u našoj zemlji ima čak 900.000 neženja!

Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS), kaže za Kurir da informacije koje se pojavljuju na društvenim mrežama nisu zvanični podaci popisa, već su samo spekulacije.

Petar Korović
foto: Kurir televizija

- Ono što je sigurno zasad jeste da je do 31. oktobra u našoj zemlji popisano oko 6.300.000 građana. Mi ćemo prve rezultate popisa imati tek za mesec dana, jer trenutno imamo samo sirov materijal koji u narednom periodu treba obraditi, tako da takve podatke niko ne može da iznese. Ovo o neženjama, kao i drugi neki podaci koji se pojavljuju na internetu su samo nagađanja pojedinih građana koji odluče da ih plasiraju, pa se to posle proširi - ističe Korović:

- Prve detaljnije podatke o stanovništvu možemo da očekujemo tek u martu naredne godine. Ono što je činjenica jeste da će nas biti manje, ali koliko manje, ne možemo reći unapred. Kako imamo negativan prirodni priraštaj - više je ljudi umrlo nego što je rođeno od prošlog popisa, ovim popisom vršimo taj realan zbir, koji je jedan cilj popisa, ali trenutna nagađanja su da nas ukupno ima 6,8 miliona, odnosno 420.000 stanovnika manje.

popis, popisnica
foto: Printscreen, Marina Lopičić

Pozitivan trend u poređenju s prethodnim popisom su očekivanja da je pismenost stanovništva veća, da su bolje zarade, da je digitalna pismenost veća, to je bio još jedan od ciljeva popisa.

On navodi i da očekuje da će popis biti završen do isteka predviđenog produžetka od maksimalno sedam dana.

Sami zovu popisivače

Građani se plaše kazni, koje idu do 50.000 dinara

S obzirom na to da popisivači u mnogim domaćinstvima u beogradskoj opštini Zvezdara nisu zatekli stanare, na ulaznim vratima su okačili papire s brojem telefona na koji nepopisani mogu da se jave.

Kako Kurir saznaje, ogroman je broj građana koji su se pre isteka popisa sami interesovali i želeli da budu što pre popisani, te su sami zvali popisivače i hteli da budu popisani telefonskim putem jer su se uplašili kazni koje, koje su od 20.000 do 50.000 dinara. To je dodatno stvorilo pritisak i gužvu popisivačima.

- Detaljne informacije ćemo imati sutra nakon sagledavanja situacije s terena. Ukoliko dođe do toga da ostanu neki delovi opština nepopisani, videćemo da li će u tim mestima ostati dežurni popisivač ili će, recimo, neko od popisivača biti zadužen za neku ulicu u kojoj se eventualno ne završi popis. Trenutno se bavim nezavršenim kućnim brojevima, jer po tome ćemo biti sigurni da li je popisivač bio u svakom domaćinstvu.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:00

POPISOM UTVRĐENO: VIŠE UMRLIH NEGO ROĐENIH! Korović: U odnosu na prethodni POPIS 420.000 stanovnika MANJE, a OVO je CILJ POPISA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track