Otvoreno gotovo 800 mesta za stručnu praksu u javnoj upravi
Foto: Promo

Reforma javne uprave uz podrška Evropske unije

Otvoreno gotovo 800 mesta za stručnu praksu u javnoj upravi

Društvo -

Virtuelno u prostoru Narodne skupštine Republike Srbije održan je drugi Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/2023, u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Na danas održanom Sajmu studentske stručne prakse u javnoj upravi studentima pet državnih univerziteta svoja vrata otvorilo je 56 organa javne uprave, uz ponudu od gotovo 800 mesta za stručnu praksu. Sajam je održan na specijalno za ovu priliku izrađenoj platformi i to virtuelizacijom Narodne skupštine Republike Srbije, što svim posetiocima pruža jedinstveno iskustvo virtuelnog obilaska i upoznavanja sa monumentalnim skupštinskim zdanjem.

Na svečanom otvaranju Sajma govorio je ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović i zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halaceva.

RUP
foto: Promo

„Javnoj upravi su potrebni obrazovani mladi profesionalci, koji sa sobom nose nove ideje, energiju, entuzijazam i kreativnost i koji, u sinergiji sa svima nama koji smo posvećeni radu u upravi, mogu da doprinesu još većim i bržim reformskim procesima i rezultatima vidljivim u različitim segmentima našeg društva i države uopšte. Napredujemo u ovom procesu i verujemo da će odgovorna politika Vlade prema mladim ljudima i napori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ali i drugih organa koji sa nama učestvuju u ovom važnom poslu, dugoročno gledano, stvoriti pretpostavke za izgradnju kompetentne i stabilne kadrovske strukture u javnoj upravi, što je naš imperativ ako znamo da su administrativni kapaciteti jedan od važnih kriterijuma za ocenu spremnosti naše države da postane članica Evropske unije“ - rekao je ministar Martinović u svom uvodnom obraćanju studentima.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije, gospođa Halaceva posebno je istakla potrebu javne uprave za energijom, veštinama i idejama koje mladi donose kako bi uprava bila mesto izvrsnosti, u službi svih građana. „Treba da nastavimo da ulažemo u kvalitet i kapacitete javne uprave kako bi ona bila dovoljno agilna da se prilagođava i kako bi bila po meri budućnosti. Sposobnost odražavanja današnjih potreba i predviđanja potreba sutrašnjice moraju da postanu stalne odlike javnog sektora. I upravo tu ste nam potrebni vi, mladi. Vaše ideje i veštine mogu da budu pozitivna snaga za rešavanje brojnih izazova koji su pred nama“, istakla je gospođa Halaceva obraćajući se studentima.

RUP
foto: Promo

Na početku Sajma ministar Martinović i rektori Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Kragujevcu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Novom Sadu i Državnog univerziteta u Novom Pazaru potpisali su Program saradnje u pružanju podrške javne uprave visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2022/2023. godinu.

U drugom delu programa, kroz tribine i panel diskusije, predstavnici lokalnih samouprava, državnih organa i univerziteta govorili su o tome kako studenti mogu da dođu na praksu u javnoj upravi, koje su specifičnosti i mogućnosti koje im pruža stručna praksa u javnoj upravi. Na virtuelnim štandovima organa i univerziteta, u live sesijama posetioci Sajma su mogli da ostvare neposredan kontakt sa zaposlenima u organima javne uprave i detaljnije da se upoznaju sa ponudom stručne prakse u 56 organa javne uprave.

RUP
foto: Promo

U narednom periodu, nakon održanog Sajma, svi zainteresovani će moći da se upoznaju sa mogućnostima koje im pruža stručna praksa u organima javne uprave i otvorenim mestima za praksu, preko internet portala www.strucnapraksa.mduls.gov.rs, krstareći kroz virtualizovani prostor Narodne skupštine Republike Srbije.

QR
foto: Promo

Sajam je deo reforme javne uprave, koja se u Republici Srbiji sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije. Glavni koordinator reforme je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track