PORODICA MITIĆ IZ ČOKOTA KOD NIŠA USPEŠNO SE BAVI POVRTARSTVOM: Proizvodimo brokoli na 50 ari
Foto: Promo

U razgovoru sa domaćim proizvođačima voća i povrća

PORODICA MITIĆ IZ ČOKOTA KOD NIŠA USPEŠNO SE BAVI POVRTARSTVOM: Proizvodimo brokoli na 50 ari

Društvo -

Zahvaljujući vrednom radu porodice Mitić, prolaznici u selu Čokot kod Niša mogu da odmore oči gledajući uredna zelena polja brokolija koja se prostiru na pedeset ari. Domaćin Ivan Mitić dugo je povrtarstvo doživljavao kao usputni posao, ali kako kaže, tek kada je uspeo da osigura plasman proizvoda počeo je da pravi ozbiljne planove. Sada mu je, tvrdi, jedina prepreka da proširi ovaj biznis manjak radne snage, izazov sa kojim se suočavaju gotovo svi mali poljoprivrednici.

„U poslu mi pomažu supruga i moja majka. Ćerke su još male, ali su najveća podrška“, uz osmeh počinje da priča Ivan Mitić. „Pored brokolija, u zaštićenom prostoru na trideset ari imamo i zasade dugog krastavca. Obe kulture plasiramo u Maxi prodavnicama i ta saradnja nam je zaista donela mnogo toga pozitivnog. Zahvaljujući sigurnom plasmanu sada možemo da se fokusiramo da proizvedemo što više i što kvalitetnije.“

Ivan Mitić, brokoli, povrtarstvo, Čokot
foto: Promo

Porodica Mitić sada vidi uzgoj brokolija i krastavca kao primarni posao, a imaju i planove za širenje proizvodnje. Prema Ivanovim rečima nije bilo teško ispuniti uslove saradnje koje je postavio trgovinski lanac.

„Imao sam dosta iskustva u uzgoju povrća pre nego što smo započeli saradnju, pa nisam morao dodatno da se prilagođavam. Štaviše, meni je to olakšalo rad, jer sam ranije morao da se bavim i uzgojem i plasmanom. Svake godine je bila lutrija kakvu ćemo cenu dobiti i da li ćemo uspeti da prodamo sve što proizvedemo. Naravno, dogode se povremeno neki problemi u proizvodnji, ali imamo odnos obostranog poštovanja i zato se sve to lako rešava.“

Porodica Mitić jedan je od 200 domaćih proizvodjača čije se voće i povrće tokom godine može pronaći na pijacama Maxi supermarketa širom zemlje.

Mašine ne pomažu

Ivan Mitić kaže da ne postoji mogućnost da se mašinski radi brokoli i krastavac zbog čega je naravno ceo proces skuplji i komplikovaniji.

„Krastavac sadimo početkom marta, a sezona sve ukupno traje oko tri meseca. Brokoli se sadi početkom jula i posao sa njim završavamo do kraja novembra. Tako da praktično samo tokom zime imamo pauzu sa ove dve kulture“, objašnjava Mitić.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track