VEĆ POČELE GUŽVE NA PUTEVIMA: Mnogi su neradni petak spojili sa vikendom i krenuli na put, OVO JE CRNA TAČKA, ČEKA SE PO 3 SATA!
Foto: printscreen

pomerio se špic

VEĆ POČELE GUŽVE NA PUTEVIMA: Mnogi su neradni petak spojili sa vikendom i krenuli na put, OVO JE CRNA TAČKA, ČEKA SE PO 3 SATA!

Društvo -

U naredna tri dana u Srbiji se može očekivati povećan intenzitet saobraćaja širom zemlje, posebno na putevima koji vode do turističkih destinacija, a gužve na graničnom prelazu Horgoš počele su već danas. Podsetimo, sutra je Dan primirja, neradan je dan, a kako je to petak, mnogi će spojiti sa vikednom, te će otputovani mini odmor.

Gužve su krenule već danas. Zapravo danas po podne na granici sa Mađarskom, odnosno na graničnom prelazu Horgoš, čekalo se i do tri sata za izlazak iz naše zemlje! U Beogradu se danas špic pomerio već na tri sata, a obično je od pola pet. Sve ukazuje na to da su mnogi već danas požurili kućama i da će koliko već večeras, a pogotov sutra ujutru krenuti na put i iskoristiti produženi vikend. Kako su nam istakli iz "Puteva Srbije" oni veće gužve očekuju kod graničnog prelaza Horgoš sa Mađarskom, jer su tamo u toku radovi.

- U ovom trenutku je moguće očekivati usporeno odvijanje saobraćaj u blizini graničnog prelaza "Horgoš 1“ zbog radova na rekonstrukciji istog. JP „Putevi Srbije“ je, kao upravljač puteva, saopštenjem juče obavestilo javnost o navedenim radovima na graničnom prelazu “Horgoš 1“ i apelovalo na sve učesnike u saobraćaju da koriste alternativne granične prelaze.

Bajmok, 07-19

Bački Breg, 00-24

Kelebija, 00-24

Horgoš 2, 07-19

Đala, 07 – 19

Rastina, kod Sombora, 07–19

Bački Vinoradi, 07– 19

gužva, put, gužva na putu
foto: RINA

O mogućim većim gužvama na Horgošu izvestili su jutors i nadležni na tom graničnom prelazu za RTS, te apelovali na građane da isti zaobilaze ukoliko je to moguće.

- Trenutno jeste ograničenje na izlaznoj strani, pa se apeluje na sve da koriste alternativne pravce. Već su krenuli turisti autobusima ka Zapadnoj Evropi, pa je moguće da se ovde zagužva. Šest traka koje postoje na ovom graničnom prelazu sada služe i za ulaz i za izlaz - objasnili su sa ovoh graničnog prelaza te naglasili da se gužve očekuju posebno oko praznika, ali da će granični prelaz Horgoš raditi kao i do sada 24 sata.

Da su apeli nadležnih osnovani, videlo se već danas oko 13 sati kada se na pomenutom graničnom prelazu na izlazu iz naše zemlje čekalo i do tri sata, iako se najveći "udar" očekuje tek večeras i u toku sutrašnjeg dana. Kako je objasnio jedan od putnika na izlazu iz Srbije za Mađarsku, na našoj naplatnoj rampi nema zadržavanjam, međutim, problem je takozvana međuzona.

- Na našoj strani smo čekali oko 30 minuta, ali kada se pređe naša ka Mađarskoj čeka se oko dva i po sata između dve granice. Prvo ima jedna mala kontrola gde zagledaju da li ima sumnjivih lica po kolima, a tek onda se čeka za pasoše - priča on i dodaje da zvanične informacije nisu relevantne, jer se u njima navodi samo kolika su zadržavanja na našoj strani, dok međuzonu, gde su najveće gužve, niko i ne pominje.

zastoj, auto-put, aerodrom
foto: Printscreen

U "Putevima Srbije" kažu i da su se dobro organizovali, pa su tako svi kanali za naplatu putarine i distribuciju kartica i kanali za Elektronsku naplatu putarine u funkciji 24 sata dnevno, bez pauze.

- I broj inkasanata na naplatnim stanicama je povećan. Ističemo da najbrži prolazak kroz naplatne stanice omogućava Elektronska naplata putarine (ENP), koja značajno skraćuje vreme putovanja i omogućava vozilima prolazak bez zaustavljanja, a ujedno predstavlja i jeftiniji vid plaćanja putarine. Učesnici u saobraćaju mogu putem portala na autoputevima i aplikacije za mobilne telefone „Putevi Srbije“ da se informišu, u realnom vremenu, o stanju na naplatnim stanicama, prekidima saobraćaja, stanju kolovoza, vremenskim prilikama i drugim korisnim i neophodnim informacijama - kazali su iz "Puteva Srbije".

Korisni linkovi gde možete da pratite stanje na putevima su - JP "Putevi Srbije", a stanje na graničnim prlazima uživo preko kamera na sajtu AMSS. Podsetimo, sutra je u Srbiji neradan dan usled obeležavanja Dana primirja, pa će mnogi zaposleni spojiti petak sa subotom i nedeljom i tako produženi vikend iskoristiti za putovanja, dok su mnogi već danas krenuli prema turističkim destinacijama, kako unutar naše zemlje, tako i van granica.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track