PRINC FILIP U CRKVI U ARGENTINI: Ponosan sam što sam prvi Karađorđević koji je posetio srpsku zajednicu u dalekoj Argentini
Foto: Ustupljene fotografije

crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu

PRINC FILIP U CRKVI U ARGENTINI: Ponosan sam što sam prvi Karađorđević koji je posetio srpsku zajednicu u dalekoj Argentini

Društvo -

Princ Filip Karađorđević posetio je danas Srpsku Pravoslavnu Sabornu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu u Argentini. Sveštenik Stefan Jovanović poželeo mu je dobrodošlicu u ime Njegovog Preosveštenstva Episkopa Buenosajreskog i Južno-Centralnoameričkog Kirila, koji je van Argentine na pastirskom putovanju po Ekvadoru. Vernici SPC, potomaci srpskih doseljenika u Argentini pozdravili su Njegovo Kraljevsko Visočanstvo.

Princ Filip celivao je ikone hrama i prisustvovao blagodarenju gde su uznesene molitve za Srpsku Crkvu, za Kraljevski dom Karađorđevića, za srpski i argentinski narod.

Otac Stefan je na kraju molitve rekao da je danas istorijski dan za našu srpsku zajednicu, jer je to prvi put da hram posećuje član kraljevske porodice Karađorđević.

Filip Karađorđević, Argentina
foto: Ustupljene fotografije

”Danas nas posećuje Princ Filip, koji je veoma blizak Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i srpskom narodu. Posećuje nas Princ koji se doselio u Srbiju ispunjavajući obećanje koje je dao Patrijarhu Irineju blaženopočivšem. Posećuje nas Princ koji je podržao našega Mitropolita Amfilohija, osnivača našeg eparhije, u njegovoj borbi protiv anticrkvenoga zakona. Želimo Vam dobrodošlicu u vaš dom Vaše Kraljevsko Visočanstvo i molimo se Bogu za Vas i za ceo dom Karađorđevića“ – rekao je otac Stefan.

Princ-Naslednik Filip, izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da posetu Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Argentini i sastane se sveštenstvom i vernim narodom naše Svete Crkve.

1 / 6 Foto: Ustupljene fotografije

”Ovaj moj službeni put organizovan je vrlo brzo, i žao mi je što posetu nisam mogao da najavim ranije kako bi uskladili termin posete i sa obavezama Vladike Kirila, ali radujem se da u budućnosti ponovo posetim našu zajednicu u Argentini zajedno sa suprugom Danicom i sinom Stefanom” poručio je princ Filip. On je istakao da je ponosan i na činjenicu da je on prvi Karađorđević koji je u prilici da poseti srpsku zajednicu u dalekoj Argentini.

”Znam da je ova Eparhija delo podviga blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, koji je osnovao Eparhiju naše Crkve u Argentini i ovde sa blagoslovom Crkve poslao dostojnog naslednika Vladiku Kirila koji je na osnovu ovoga što vidim, za kratko vreme, učinio mnogo za našu Crkvu na ovim prostorima koji iziskuju pre svega ozbiljan misionarski rad. Srećan sam što sam danas sa svima vama i hvala Vam na gostoprimstvu i ljubavi koju ste mi ukazali” – poručio je princ-naslednik Filip.

Potom ga je sa tradicionalnim hlebom i solju u prostorijama parohijskog doma primila Mati Marija, igumanija manastira Svetog Save u Buenos Airesu, gde su svi prisutni prisustvovali ručku u čast princa-naslednika Filipa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track