OPREČNA MIŠLJENJA! Američki pedijatri tvrde da vaške nisu razlog da dete izostaje iz škole! Naši tvrde: ONE IZAZIVAJU INFEKCIJE
Vaške / Ilustracija, Foto: Shutterstock

RASKOL

OPREČNA MIŠLJENJA! Američki pedijatri tvrde da vaške nisu razlog da dete izostaje iz škole! Naši tvrde: ONE IZAZIVAJU INFEKCIJE

Društvo -

Dok Američka akademija pedijatara preporučuje da ne bi trebalo zabraniti pohađanje nastave inficiranog deteta, lekari iz Srbije navode sve opasnosti koje paraziti prenose

Sve više osnovnih škola u Srbiji beleži da su se među učenicima, uglavnom nižih razreda, pojavile vaške, saznaje Kurir. I dok srpski pedijatri upozoravaju da je zbog sprečavanja širenja infekcije neophodno decu s vašima isključiti iz nastave, u nedavnom izveštaju Američke akademije pedijatara navodi se da decu koja imaju vaške zbog tog stanja ne treba držati dalje od učionica i isključivati iz nastave!

- Vaške su neugodne, ali se s njima može uspešno upravljati i nisu razlog da dete izostaje iz škole - objasnila je glavna autorka izveštaja Don Nolt.

U izveštaju se dodaje da deci ne bi trebalo zabraniti pohađanje nastave zbog ovih parazita "s obzirom na nisku zarazu unutar učionica". Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe preporučuju da se učenici koji imaju vaši ne šalju kući i da im se dopusti da se vrate u učionicu dan nakon tretmana lečenja.

Vaške izazivaju ove bolesti

- tifus

- groznicu

- kugu

- kao posledica češanja može doći do infekcije stafilikokama

Međutim, sagovornici Kurira smatraju da je to krajnje neprihvatljivo.

- Potpuno sam u šoku! Apsolutno ne podržavam kolege iz Amerike! Pitam se koja je sledeća ludost?! Možda će neko da se složi s njima, ali ja ne. Zamislite da pošaljete dete u kolektiv gde neko drugo dete ima vaške? To su sve normalni dečji problemi, ali dete ne treba da ide u kolektiv dok se ne izleči. Ako ide u kolektiv, to znači da će se uvećati broj dece s tim problemom, isto kao i s virusima i bakterijama. Ta gamad živi u kosmatim delovima, taj parazit izaziva svrab - objašnjava za Kurir pedijatar dr Tatjana Bjekić.

O vaškama

- milion ljudi u svetu svakog dana bude inficirano vaškama

- čovek je primarna meta ovih parazita

- velika većina zaraženih su deca koja idu u školu i vrtiće

- infekcija se veoma brzo širi u kolektivu

- medicinsko ime im je Pediculus - parazit se kači na kožu, kosu ili odeću

- imaju tendenciju da napadaju dlakave površine

- polažu svoja jaja bukvalno svuda - prenose se direktnim kontaktom "glava na glavu"

- mogu se preneti i preko češlja, šnale, trake za kosu, kape, kacige

Vaške / Ilustracija
Vaške / Ilustracijafoto: Printscreen Vijesti.me

Ona ističe da svako češanje predstavlja problem zbog oštećenja kože, jer su to ulazna vrata za stafilokok, a kao posledica može da se javi bakterijska infekcija kože.

- Lečenje zavisi od gustine kose, kod nekog može da traje tri, a kod nekog sedam dana. Osim češljanja, stavljaju se i sredstva protiv vašiju. Najgore je kad morate da ošišate detetu kosu, to ne treba raditi iz psiholoških razloga.

Dr Tomislav Stevanović

Moguće da imaju efikasnije preparate

Pedijatar dr Tomislav Stevanović smatra da su kolege iz Amerike sigurno napravile analizu na velikom uzorku i došle do ovog zaključka, s obzirom na to da su kod njih ovi paraziti veliki problem:

- Moguće da su se pojavili i preparati koji to leče za jedan dan, pa su izneli zaključak da se ne odsustvuje u školi. Kod nas je druga situacija, taj problem nije izražen kao u Americi, ali ipak kod nas deca ne treba da idu u školu. Trebalo bi da se tretiraju i izoluju dok se ne istrebe.

Pedijatar dr Saša Milićević se pita kako su i zašto kolege iz Amerike došle do takve preporuke, koju on lično ne podržava.

Saša Milićević
Saša Milićević foto: screenshot Pink tv

- Zašto bismo slali decu s vaškama u kolektiv?! Zašto rizikovati da se prošire i na drugu decu? Ranije se vašljivost dosta teško lečila, danas se brzo leči. Prema vašljivosti ne može da se stekne imunitet. Neshvatljivo je da takva deca pohađaju nastavu ili idu u vrtić! Pa onda mogu i da idu deca koja imaju boginje, šugu, zašto bi onda neka druga oboljenja bila razlog za odsutnost? - navodi dr Milićević.

Dr Aleksandar Adamović

Vratiti kontrolu u škole!

Dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da postoje šamponi koji nakon jedne upotrebe ubijaju vaške, kao i da je taj tretman potrebno ponoviti za sedam dana:

- Ranije su kolege iz zavoda u školama vršile preglede i kontrolu dece, a roditelji dece koja su bila vašljva bivali su obavešteni da decu ne šalju u školu. Nastao je problem da li smemo da uđemo u školu, da li smemo da kažemo da neko ima vaške... Doći će nam glave ta zaštita ljudskih prava! Mislim da bi bilo dobro da se ta kontrola vrati u srpske škole.

On ističe da vaške mogu da izazovu čitav niz oboljenja:

- Ranije su mogle da prenesu i neku formu tifusa, danas je to izuzetno retko. Deca češkaju kosu i mogu da naprave infekciju i da nastane stafilokok, da se zbog toga napravi neka lokalna infekcija na površini kože.

Mina Branković

Bonus video

00:12

Devojčice se tuku u školi u Sopotu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track