Turistička organizacija Srbije vas poziva da ove godine skijajate na nekoj od naših planinskih lepotica!
Foto: Promo

Domaće planine čekaju na vas!

Turistička organizacija Srbije vas poziva da ove godine skijajate na nekoj od naših planinskih lepotica!

Društvo -

Želja za osvajanjem novih staza, sportski i avanturistički duh ne moraju da vas odvedu negde daleko. Naprotiv, zimska sezona je iza ugla, a srpske planine je dočekuju spremno, sa mnogim sadržajima i proverenim ski-centrima u ovom delu Evrope. Zato neka to bude glavni razlog da ove zime planirate skijanje u Srbiji.

Planine Srbije, koje drugačije nazivaju i srpske lepotice ili biseri naše zemlje, među najlepšima su u ovom delu Balkana, a uz to i veoma bogate biodiverzitetom. Svaki kutak Srbije ima specifičnu vrednost, a zbog svoje divljine neki delovi će zauvek ostati tajanstveni i neistraženi, što se posebno odnosi na planine, koje predstavljaju neprocenjivo bogatstvo.

skijanje
foto: Promo

Kopaonik (Pančićev vrh 2.017 m)

Sunčana, ili kako drugačije nazivaju Kopaonik „srebrna planina“, diči se velikim brojem sunčanih dana u godini, čak oko 200. Možda je to jedan od glavnih razloga zbog kojih svake godine dočeka veliki broj gostiju. Osim ovog, Kopaonik je rekorder još po nečemu, a to je najveći broj ski-staza. Sam masiv najveći je u našoj zemlji i proteže se u dužini od 80 kilometara. Međutim, ono zbog čega Kopaonik decenijama privlači brojne skijaše i ljubitelje zimskih sportova je činjenica da ima veoma bogat sadržaj za najmlađe, ali i ski-školu za sve početnike, pa nije pretrano reći da je najveći broj nas upravo na ovoj planini stao na skije.

Najpoznatiji domaći ski-centar nudi čak 24 žičare i brojne ski-liftove, a skijašima je na raspolaganju i 12 kilometara staza za nordijsko skijanje.

Do ski-openinga, koji je planiran od 8. do 11. Decembra, ostalo je još malo, pa na vreme rezervišite svoj smeštaj na omiljenoj srpskoj planini.

skijanje
foto: Promo

Zlatibor (Tornik 1.496 m)

Planinski centar s najdužom turističkom tradicijom među planinama u Srbiji otvoren je za posetioce još od 1893. godine, kada ga je posetio i srpski kralj Aleksandar Obrenović, a ne zna se da li je posećeniji zimi ili leti.

Ovaj veliki turistički centar u sezonama okuplja na hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva, a zbog čistog planinskog vazduha i blagotvorne klime proglašen je i lečilištem.

Ski-centar Tornik idealno je mesto za malo iskusnije skijaše. Tjubing staza na Torniku posetiocima omogućava sankanje na gumama tokom čitave godine i pruža ogromno adrenalinsko zadovoljstvo svima koji odluče da je isprobaju. Pored toga, Zlatibor ima i Gold gondolu, najdužu na svetu, kojom se lako stiže do skijališta. Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezuje centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik, preko Ribničkog jezera, na kojem se nalazi međustanica. Vožnja gondolom pružiće impresivnih 25 minuta s neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora, zato je nemojte propustiti!

1 / 9 Foto: Promo

Divčibare (Crni vrh 1.098 m)

Divčibre, koju zovu i najlepša dečja planina, zaista opravdava taj epitet jer je idealna za porodični beg iz grada. Do ovog planinskog dragulja iz Beograda stižete za sat i po. Planina ima dve ski-staze: Crni vrh za iskusnije skijaše i stazu Centar za početnike i dobru zabavu, koja se u dužini od 600 metara proteže po severnim obroncima planine.

Posebna draž staze je pogled koji se pruža s njenog vrha na planinske vence zapadne Srbije. A neverovatan užitak je noćno skijanje – ova staza jedina je na Divčibarama osvetljena od podnožja do vrha.

Ukoliko spadate u grupu naprednijih skijaša, onda će vaš izbor sigurno biti Crni vrh, do koga vodi žičara. A kada dođete do vrha, čeka vas spektakularan pogled. Sa visine od 1.096 metara vide se čak i planine Suvobor, Ovčar, Kablar, Subjel, Povlen, Magleš, Jablanik i Medvednik.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track