I VLADIKE BRINU O RODITELJIMA: Episkop Ignatije: Ne bi bilo u redu da ne gledamo bližnje! Majka bila i kod mene, umrla zamonašena
Foto: Screenshot

Posle otkrića da patrijarh neguje nepokretnu majku

I VLADIKE BRINU O RODITELJIMA: Episkop Ignatije: Ne bi bilo u redu da ne gledamo bližnje! Majka bila i kod mene, umrla zamonašena

Društvo -

To što patrijarh Porfirije neguje svoju staru i bolesnu majku u rezidenciji namenjenoj poglavaru SPC u Beogradu, u kojoj i sam živi, nije ništa neuobičajeno u vrhu srpske crkve. Mnogi episkopi i visoki crkveni velikodostojnici dovode roditelje u svoj dvor da žive s njima.

Vladika braničevski Ignatije za Kurir navodi da je sasvim ljudski i hrišćanski da deca gledaju svoje roditelje, pa tako i oni sami.

Vladika Ignatije
Vladika Ignatijefoto: Screenshot Hram TV

- Ako smo mi pozvani da volimo i pomažemo ljude i pozivamo druge da to čine, a nećemo svoje bližnje ga gledamo, to ne bi bilo u redu - kaže za Kurir episkop Ignjatije i dodaje da nije znao da majka patrijarha Porfirija sada živi s njim.

I sam vladika navodi da je njegova pokojna majka živela u selu s bratom, ali da je povremeno dolazila i bila neko kraće vreme i kod njega u eparhijskom dvoru u Požarevcu.

- Majka je povremeno i nakratko bila i kod mene, ali je živela kod brata. Imala je godina, ali bila je pokretna i dobro držeća. Potom je izrazila želju da se zamonaši, pa sam joj u šali govorio da ionako živi kao monahinja i da može kod mene da živi. Želela je da bude u manastiru, zamonašila se u manastiru Zlatencu, gde je bila sa sestrinstvom. Nažalost, zarazila se koronom i preminula je u bolnici od kovida - navodi vladika Ignatije.

patrijarh Porfirije
foto: privatna parhiva

Podsetimo, Kurir je otkrio da je patrijarh Porfirije pre oko godinu dana svoju majku Radojku Perić (80) doveo iz Čuruga, gde je živela sa ćerkom Željkom, zetom i petoro unučadi, u rezidenciju poglavara SPC na Dedinju u Beogradu. Radojka je pre nekoliko godina imala možda udar i od tada je nepokretna, a patrijarh Porfirije je želeo da bude blizu majke i obezbedio joj je svu neophodnu medicinsku negu u rezidenciji.

Irinej Backi
foto: Fonet Dragan Antonic

I EPISKOP IRINEJ GLEDAO MAJKU DO SMRTI

I episkop bački Irinej je, prema našim nezvaničnim saznanjima, negovao svoju majku do smrti kod sebe u vladičanskom dvoru u Novom Sadu.

- Vladika Irinej je negovao majku, koja je preminula pre nekoliko godina. To je apsolutno normalno, svaki episkop privatno ima pravo, briga za roditelje je hrišćanska stvar - navodi naš izvor.

Kurir.rs/J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track