ZBOG ČEGA ONAJ KOJI ŽELI DA POMOGNE ŽRTVI ISPADNE "LEVO SMETALO" ? Kampanja: 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama
Foto: Kurir tv

međunarodni dan borbe protiv nasilja

ZBOG ČEGA ONAJ KOJI ŽELI DA POMOGNE ŽRTVI ISPADNE "LEVO SMETALO" ? Kampanja: 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Društvo -

U celom svetu, 25. novembra, obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” u kojoj učestvuje više od 100 država sveta i preko 1700 organizacija.

nasilje nad ženama
foto: Kurir tv

Ovim povodom u studiju Kurir tv gostovale su Ivona Šišmanović predstavnica ambasade SAD i Hristina Piskulidis, menadžerka za komunikacije NVO ASTRA.

nasilje nad ženama
foto: Kurir tv

Voditeljka Milica Marković je temu otvorila izjavom da joj je žao što razgovor o ovoj temi uopšte mora da postoji i da je nasilje uopšte prisutno.

- To je samo deo koji je prijavljen. Mnogo nasilja prođe neprimećeno, a to je ogromna količina, ali zapravo samo jedan mali deo - rekla je Šišmanović.

nasilje nad ženama
foto: Kurir tv

Kako je nasilje sveprisutno, ali potpuno skrajnuto i povučeno u našem okruženju, često onaj koji želi da pomogne bude zapravo "levo smetalo"

- To je strah od reakcije od okoline. Partnersko nasilje je dužnost svih nas da reagujemo ukoliko smo prisustvovali tome. Različiti su motivi, modeli ponašanja koji se smatraju normalnim u našem društvu i kakvu će vrstu i zaštitu dobirti od institucija, ili će nasilnik biti još grublji - izjavila je Piskulidis.

nasilje nad ženama
foto: Kurir tv

Reakcije često izostanu od same žrtve i od nas kao posmatrača. Šišmanović je predstavila dokumentarni film na ovu temu u susret kampanji međunardone borbe protiv nasilja nad ženama.

- Mi smo ove godine sproveli to snimanje. Tu se sprovodi jedan društveni eksperiment. Biće pušten u Domu omladine u 19 časova - rekla je Šišmanović i dodala da nasilje treba generalno osuđivati.

02:26

“16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA!

- Da ne budemo nemi i gluvi, i da ne okrećemo glavu- rekla je ona.

- Postoji strategija i prevencija. To su sve dugotrajni procesi i iziskuju dugotrajni rad. Potreban je zajednički rad više činilaca. Unapređivati i zakonski i socijalni sistem - rekla je Piskulidis i naglasila da je nasilje nad ženama jedno rodno zasnovano krivično delo.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

-

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track