OGLASIO SE DEDA MIROSLAV KOJI JE OTEO UNUKU IZ DOMA: Ustavni sud u Hrvatskoj doneo konačnu odluku! Ovo je sudbina devojčice
Milan Veršegi sa ćerkom, Foto: Privatna Arhiva, Dado Đilas

raduju se

OGLASIO SE DEDA MIROSLAV KOJI JE OTEO UNUKU IZ DOMA: Ustavni sud u Hrvatskoj doneo konačnu odluku! Ovo je sudbina devojčice

Društvo -

Milanu Veršegiju, ocu osmogodišnje devojčice koju je deda Miroslav Veršegi 19. juna oteo iz doma za decu u Osijeku kako ne bi bila data na usvajanje i doveo u Srbiju, vraćeno je starateljstvo nad ćerkom!

Ovo za Kurir otkriva deda Miroslav, koji je, podsetimo, rešio da uzme unuku iz doma u kojem je boravila godinu i po dana odlukom centra za socijalni rad u Osijeku, nakon što je njenom ocu Milanu oduzeto pravo na starateljstvo jer je, kako tvrdi deda Miroslav, ostavio dete komšinici na čuvanje i sa njom potpisao ugovor kod notara.

Deda Miroslav
Deda Miroslavfoto: Dado Đilas

- Ustavni sud Republike Hrvatske doneo je rešenje po kome su sve odluke o oduzimanju deteta ocu odbačene i njemu je vraćeno starateljstvo. Ta odluka je stigla pre nekoliko dana, još uvek čekam da mi advokatica mejlom pošalje celo rešenje, koje ima 18 stranica - priča nam deda Miroslav:

Odluka
Odlukafoto: Privatna Arhiva

- Moj sin je tom odlukom opet postao staratelj detetu, čime je privremena starateljica iz doma u Osijeku faktički izgubila privremeno starateljstvo nad mojom unukom i to znači da oni sada ne mogu potraživati putem Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece da se dete vrati u Hrvatsku.

Bonus video:

02:14

Da li je Centar za socijalni rad u Osijeku postupio ishitreno i koja su prava deteta u našoj zemlji?

Deda kaže da je pravda pobedila i da centar za socijalni rad u Osijeku nije uspeo u svojoj nameri da dete odvoji od porodice i da ga da na usvajanje.

- Unuka se neće vraćati u Hrvatsku sve dok se centar za socijalni rad u Osijeku zvanično ne izjasni da više nema nikakvog potraživanja deteta. Dete je kod majke u Srbiji, gde joj je i mesto! Hvala Kuriru i Kurir televiziji, koji su našu priču izneli lavovski, jer da nije bilo vas, ko zna šta bi bilo. Sigurno bi dete već odavno bilo u domu! Odradili ste veliki deo posla i pomogli da dete bude srećno!

Dedu optužuju za otmicu

Čekam odgovor suda

Deda Miroslav kaže da još uvek čeka odgovor od Županijskog suda u Osijeku, tj. odluku o istražnom postupku zbog kaznenog dela protiv braka, porodice i dece:

- Čekam da vidim šta su oni odlučili povodom otmice deteta, za šta me optužuju. Ja sam ovo uradio u korist deteta, a ne na štetu. Voleo bih, kada mi odgovore, da im putem vašeg lista uputim otvoreno pismo.

Milan Veršegi, devojčicin otac, rekao je za Kurir da ovo jeste pobeda i "da ga je obradovala, ali i unela sumnju".

- Vraćeno mi je starateljstvo, ali se predmet vraća na ponovni postupak Opštinskom sudu u Osijeku. Meni je ostalo da odležim još sedam meseci zatvora zbog pretnje socijalnoj radnici. Zamislite da ja ćerku dovedem ovde, oni me stave u zatvor i opet mi je uzmu. Ne mogu to da dopustim, dete ostaje s majkom u Srbiji.

Podsetimo, deda Miroslav, unuka i njegov sin Milan imaju dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, a devojčica se pre četiri godine sa ocem preselila u Hrvatsku. Devojčicin otac Milan je ranije u razgovoru za Kurir istakao da je učinio sve što su socijalni radnici od njega tražili, te da mu nije jasno zašto mu je u Hrvatskoj oduzeto starateljstvo. Pored toga, deda Miroslav je tokom boravka deteta u domu zahtevao da usvoji unuku, ali su socijalni radnici tamo to odbili.

Nedavno je i advokatica devojčicine majke podnela sudu u mestu u kojem žive u Srbiji predlog za dobijanje starateljstva nad ćerkom, čime je zvanično otvoren postupak pred srpskim organima.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

00:46

Advokat Popović u Redakciji: Interes deteta će presuditi, ali deda će morati da odleži kaznu za otmicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja