KARDIOVASKULARNA MAGNETNA REZONANCA PRIMILA PRVE PACIJENTE! Institut Dedinje: Doveli smo Premijer ligu u Srbiju!
Foto: Marina Lopičić

Savremena medicina

KARDIOVASKULARNA MAGNETNA REZONANCA PRIMILA PRVE PACIJENTE! Institut Dedinje: Doveli smo Premijer ligu u Srbiju!

Društvo -

U Institutu ,,Dedinje“ počela je sa radom kardiovaskularna magnetna rezonanca (CMRI – Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging). Ovaj čudesni aparat jedan je od najimpozantnijih alata u savremenoj medicini, jer obezbeđuje visoko informativnu i realističnu sliku u dijagnostici širokog dijapazona kardiovaskularnih oboljenja.

Na ovom savremenom aparatu radiće lekari i medicinsko osoblje Instituta koji su prethodnih meseci prošli zahtevnu edukaciju, pod budnim okom stručnjaka svetskog glasa, konsultanata prof. dr Roberta Manke iz Univerzitetske bolnice u Cirihu, koja je dala 12 dobitnika Nobelove nagrade, uključujući Alberta Ajnštajna i Vilhelma Rentgena, člana komiteta odgovornog za edukaciju pri Evropskoj Asocijaciji za kardiovaskularni imidžing, kao i doc. dr Maje Pirnat iz Univerzitetske bolnice u Mariboru, koja je osnovala i vodi najkvalitetniju regionalnu školu za kardiovaskularni imidžing.

Prof. dr Manka i doc.dr Pirnat će od danas i zvanično biti konsultanti Instituta, što je potpisivanjem ugovora i potvrđeno. Oni su, kako reče dr Želimir Antonić, načelnik centra za kardiovaskularnu kompjuterizovanu tomografiju i magnetnu rezonancu, postali deo dedinjskog tima.

- I onda, kako ne biti presrećan kad u svoje dvorište dovedeš Premijer ligu, a u ovoj oblasti medicine, naši konsultanti prof. Manka i doc. dr Pirnat su, zaista, premijeraši – poručuje dr Antonić, a saopštava "Dedinje".

Institut Dedinje
foto: Institut Dedinje

Prisustvo takvih stručnjaka, obezbeđuje jake temelje i postavlja vrhunske, međunarodno priznate standarde, pomera granice novih saznanja i obećava da će rad na dedinjskoj kardiovaskularnoj magnetnoj rezonanci od samog početka biti postavljen na nivo vodećih evropskih centara. Kod ovih uglednih stručnjaka na edukaciji su boravili lekari koji će raditi na kardiovaskularnoj magnetnoj rezonanci, ass. dr Goran Lončar, predsednik Naučnog veća Instituta, dr Želimir Antonić, doktorke Ljiljana Ranković Ničić i Milica Dragičević Antonić, koje su mesec dana boravile u Univerzitetskoj bolnici u Mariboru kod doc. dr Maje Pirnat, sledbenice čuvene škole prof. dr Rajnera Rajnmilera, koji je više od dve decenije bio predsednik Evropskog udruženja za kardiovaskularnu radiologiju i jedan od pionira kardiološkog CT i MR.

-Cenjeni prof. Manka postao je naš zvanični konsultant, sa kojim će naši lekari analizirati najkomlikovanije slučajeve i zajednički donositi odluke. Magnet će biti revolucionarni pomak u dijagnostici i lečenju kardiovaskularnih bolesti. Naš cilj i zadatak je da brzo učimo i da naše iskustvo prenesemo drugima, jer znanje je moć – rekao je, dočekujući goste, prof. dr Milovan Bojić, direktor ,, Dedinja“ i posebno naglasio da će naučnoistraživački rad biti pravo lice Instituta, delatnost kojom ćemo se ponositi, što je već prepoznala i Svetska banka, a i drugi domaći i međunarodni subjekti fokusirani na oblast nauke.

-Jako sam ponosan što ćete potpisivanjem konsultantskog ugovora biti deo naše institutske porodice – kaže prof. Bojić.

-Kardiovaskularni magnet je izuzetno koristan i za tumačenje strukture samog zida krvnih sudova kao i potencijalnih plakova. Za to je takođe potrebna vrhunska prostorna rezolucija submilimetarskih preseka, koje obezbeđuje gradijent ovog aparata, koji će, između ostalog, skraćivati vreme donošenja odluka i uspostavljanje indikacija. O istraživačkim mogućnostima da i ne govorimo, s obzirom da je to istraživačko polje u čitavom regionu prilično nerazvijeno – kaže dr Antonić i navodi veoma dugačak spisak bolesti koje će ovo novo magnetno oko otkrivati, kao što su urođene bolesti srca kod odraslih i dece, anomalije koronarnih arterija, merenje protoka krvi kroz sužene zalistke, razni oblici kardiomiopatije, bolesti perikarda, koronarnih arterija, bolesti zalistaka…

Dedinje 2, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje
foto: Ana Paunković

Kako navodi dr Antonić, osim u kardijalnoj, kardiovaskularni magnet ima više nego značajno mesto i u vaskularnoj patologiji kod praćenja aneurizmi aorte, aortne disekcije, ulkusa, plućne embolije, arteriografije svih anatomskih regija, patologije vena, ispitivanje arterijskog zida (plakovi, upalni procesi, autoimuni procesi)…

-Specifičnosti magnetne rezonance su vezane, kako za posebne tehničke preduslove, tako i za morfologiju i patofiziologiju srca i krvnih sudova. Srce je jedini neprestano pokretan organ i kao takvo zahteva besprekorno tehničko znanje kako bi se dobili što bolji slikovni zapisi njegovog rada. Isto tako, i prolazak krvi kroz krvne sudove predstavlja dinamičan proces sa sličnim zahtevima. Zbog toga je kardiovaskularnu magnetnu rezonancu potrebno tretirati kao vrlo specifičnu.

Doc. dr Pirnat je istakla da joj je veoma drago što je mogla da pomogne institutskoj super ekipi.

-Sada sam se uverila, upoznavši Vas prof. Bojiću, odakle njima tolika energija i motivacija- rekla je doc. Pirnat.

Prof. dr Robert Manka je izrazio veliko zadovoljstvo što će sarađivati sa kućom u kojoj se oseća prijatno i u kojoj ima mnogo prijatelja. Među gostima koji su prisustvovali ,,otvaranju“ kardiovaskularne magnetne rezonance, bila je i prof. dr Ida Jovanović, jedno od najpoznatijih imena evropske dečije kardiologije koja je svojim prisustvom, kako je rekao prof. Bojić, ukazala veliku čast Institutu.

-Ceo svoj život sam posvetila deci i osobama sa srčanim manama i veliki deo života edukaciji iz dečije kardiologije. Srećna sam kad vidim da oni koje sam ja učila, sada uče druge. Gledam ove mlade ljude koji nastavljaju misiju u kojoj i sama decenijama učestvujem - ukazuje profesorka Ida Jovanović. Bard srpske kardiologije, akademik Miodrag Ostojić je istakao da su uspesi koje Institut postiže rezultat sjajne organizacije u kojoj su do izražaja došle izvanredne menadžerske sposobnosti prof. Bojića, koji kao pravi selektor, zna kako se odabira najbolja ekipa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track