03:16

NAŠI PRECI SU ZNALI OVO!? Nisu im trebale DIJETE, a ŽIVELI SU duže od nas! EVO šta je TAJNA DUGOVEČNOSTI, a nije MESO!

post

NAŠI PRECI SU ZNALI TAJNU DUGOVEČNOSTI!? Nisu im trebale DIJETE, a ŽIVELI SU duže od nas! Evo koja namirnica PRODUŽAVA ŽIVOT

Društvo -

Pravoslavni vernici danas započinju Božićni post koji će trajati tačno 40 dana i koji je priprema za najradosniji hrišćanski praznik, Božić.

Post je verska odluka, koja podrazumeva odricanje od određenih namirnica, posebno onih životinjskog porekla. Međutim, post ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla.

Svetlana Stanišić
foto: kurir tv

Svetlana Stanišić, profesor fizičke hemije gostovala je danas u emisiji Puls Srbije i na ovu temu razgovarala sa voditeljima emisije kako izgleda post i priprema za post.

- Najviše treba obratiti pažnju na pripreme za post i planiranja ishrane nakon posta - rekla je Stanišić.

Suština posta nije samo u fizičkom odricanju od hrane već i od duhovnog suzdržavanja.

- Negovanje milosrđa, razumevanja, smirenja to je duhovna strana posta. Sredom i petkom je post na vodi i to je pozitivan uticaj na dugovečnost, čak i naučno dokazano - rekla je Stanišić i dodala da ljudi preteruju i mnogo koriste ribu tokom posta, a trebalo bi da se sve uzima umereno zbog visoke količine žive.

Riba
foto: Shutterstock

Jedna od najtraženijih namirnica tokom posta i jeste riba. Cene ribe su značajno skočile u odnosu na prošlu godinu, ispiričali su trgovci sa čačanske pijace za Kurir TV i naveli da je razlog to što je i sama proizvodnja ribe poskupela.

- Ne znam koje meso je zdravije, bolje i kvalitenije od ribe! Visok nivo omega 3 masnih kiselina stavlja je na prvo mesto, čak i ispred konjskog mesa - naglasila je Stanišić.

Ona je navela da je bitno da za svaku mrsnu namirnicu damo adekvatnu zamenu, ali da to ne znači da grickamo ceo dan, već da je zdravo da se oseti glad.

- Preporuka od davnina je post, a to je narod još u dalekoj prošlosti shvatio videvši kako se lako priroda zaprlja, pa tako i telo - ispričala je Stanišić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track