TRI NIVOA VRŠNJAČKOG NASILJA! Vuković iz Ministarstva prosvete za Kurir: Tačno se zna u kom slučaju se reaguje i KO JE ODGOVORAN
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock, Ilustracija

sistemski problem

TRI NIVOA VRŠNJAČKOG NASILJA! Vuković iz Ministarstva prosvete za Kurir: Tačno se zna u kom slučaju se reaguje i KO JE ODGOVORAN

Društvo -

Protekle nedelje imali smo stravične primere vršnjačkog nasilja u Subotici, Surdulici, Vranju, Vladičinom Hanu, Beogradu. Reagovanje javnosti na gorepomenute slučajeve je dvojako, a roditelji i profesori i dalje su broj jedan faktori u rešavanju i zaustavljanju zahuktalog nasilja.

Snežana Vuković, šefica odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete pričala je u jutarnjem programu o bavljenju roditelja svojom decom, odnosno vaspitanjem koje roditelji, pored bezuslovne ljubavi, pružaju svojoj deci, kao i o školama koje moraju biti partner roditeljima u vaspitanju.

SNežana Vuković
foto: kurir tv

- Roditeljska ljubav je bezuslovna. Roditelji moraju postaviti striktne granice koje dete ne sme prelaziti. Svi naši savetnici u školskim upravama su trenutno u školama i rade stručno pedagoški nadzor. To su mere koje ranije, tokom korone nismo mogli da peduzimamo - rekla je Vuković.

Ministar prosvete Branko Ružić je održao sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, i dogovorena je Radna grupa za prevenciju i sankcionisanje nasilja u školama, koja će razmatrati predloge za usavršavanje sistema podrške prevenciji i rešavanja nasilja.

Upitana od strane voditeljke Olje da li su sve mere i propisi, koji su na papiru, primenjivi, Vuković je rekla da očekuje kreativan rad svih činilaca i Ministarstva prosvete i škola i sindikata.

- Postoje tri vrste nivoa nasilja u zavisnosti od raznih činilaca i uključuju i digitalno i fizičko i emocionalno nasilje. Razvrstano je tako iz razloga da bismo znali kad ko postupa.

Ona je navela osnovnu podelu.

- Prvi nivo je zadirkivanje, koškanje u grupi, npr. dok čekaju u redu. Tu reaguje predmetni nastavnik i razredni starešina. Ako je problem ozbiljniji i ne mogu ga rešiti razredni starešina i nastavnik, pozivaju se stručniji saradnici i to je drugi nivo. Treći nivo uključuje ministarstvo, tužilaštvo, centar za socijalni rad, brza intervencija škole i tim za zaštitu - rekla je Vuković.

Vuković je dodala da kompleksni problem nasilja u školama zahteva intervenciju svih.

02:34

STOP NASILJU U ŠKOLAMA!

A koje je stanje 13-godišnjeg učenika iz Subotice, kojeg su napali vršnjaci u osnovnoj školi, nakon čega je operisan i izvađena mu je slezina, za Kurir TV prenela je gledaocima Stanislava Keneški, novinarka, ispred dečje bolnice u Novom Sadu.

- Dečak je zbrinut u subotičkoj bolnici gde mu je izvađena slezina. Juče je dobio temperaturu, pa je zato prevezen u bolnicu u Novom Sadu. Kako su preneli iz dečje bolnice opšte stanje dečaka je dobro i stabilno - rekla je Keneški.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track