Žestoka rasprava vladike Grigorija i  reisa Cerića

Konferenicja za mir u Sarajevu

Žestoka rasprava vladike Grigorija i reisa Cerića

Društvo -
Vladika Grigorije podsetio Cerića da je prilikom razgovora sa njujorškim rabinom rekao i da „nema jevrejstva bez jevrejske države i nema islama bez islamske države“, na šta je Cerić veoma oštro odgovorio da je to „optužba koja ne stoji“. „Nikad to nisam rekao. To je laž“

SARAJEVO - Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je u Sarajevu da poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić želi od BiH napraviti islamsku državu. „Sećam se posete Vašingtonu, kada smo zajedno večerali sa glavnim rabinom njujorške sinagoge Arturom Šnajerom. Razgovarali ste tada na engleskom jeziku, koji i ja dovoljno poznajem da sam shvatio da ste rekli – Hrvati imaju Hrvatsku, Srbi Srbiju, a što nama ne date jednu državu – BiH“, rekao je vladika Grigorije na današnjem panelu pod nazivom „Sarajevo posle 20 godina: od konflikta do susreta?“, održanom u okviru Svetske konferencije za mir u Sarajevu.

Vladika Grigorije bio je isprovociran Cerićevom izjavom da se „zna ko se u ovoj zemlji mora izviniti, a ko mora dati oprost“.

Cerić je u žučnoj diskusiji to opovrgao, rekavši da se ne seća razgovora, i ustvrdio da sa Šnajerom nije razgovao o tome, jer „on ne odlučuje kakva će biti Bosna“.

„Sa njim možemo govoriti o nekim drugim stvarima. Ali je činjenica da su, nakon raspada Jugoslavije, sve bivše republike nacionalne osim BiH, koja je multietnička. Prema definiciji, Srbija je zemlja Srba i ostalih, Hrvatska je zemlja Hrvata i ostalih, čak i Crna Gora koja se odvojila od Beograda, dok Albanci imaju dve i po države na Balkanu. Bošnjaci koji su razbacani po celom Balkanu su najnezaštićeniji“, smatra Cerić.

On je citirao izjavu vladike Grigorija da „nema BiH bez dogovora Hrvata i Srba“, ocenivši da Bošnjaci znaju šta to znači – da ih nema. Prema njegovom mišljenju, BiH je „domovina Bošnjaka u kojoj oni žive i imaju pravo da kažu da je to njihova zemlja koju vole“.

Vladika Grigorije je podsetio Cerića da je prilikom razgovora sa njujorškim rabinom rekao i da „nema jevrejstva bez jevrejske države i nema islama bez islamske države“, na šta je Cerić veoma oštro odgovorio da je to „optužba koja ne stoji“. „Nikad to nisam rekao. To je laž“.Vladika zahumsko-hercegovački odgovorio je Ceriću da „istina nije ono što mi kažemo, te će se videti istina kada dođe Gospod i upita šta je istina“.„Ja ne kažem da je to vaš konačan stav i nadam se da nije. Ali, ono što sam rekao da nema Bosne bez Srba i Hrvata – to je upravo to. Stalno se nastoji da se pravi BiH bez Srba i Hrvata, a to nije moguće. U svakom slučaju, centralno mesto dajemo muslimanima Bošnjacima, jer su najvažniji i najodgovorniji za BiH“, istakao je vladika Grigorije.Objasnivši da je u tom kontekstu i današnji susret, vladika Grigorije je poželeo Ceriću sve najbolje i podsetio ga da su i on i kardinal Vinko Puljić takođe rođeni u BiH i da nemaju drugu državu, niti hoće da je imaju. „Zato i hoćemo da ova zemlja bude zemlja svih podjednako“, poručio je vladika Grigorije,prenosi sajt frontal.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track