SAD NA HEMIOTERAPIJU IDEM KAO NA KAFU! Pukovnik dr Ivan Marjanović za Kurir TV: Portovi su velika stvar za onkološke pacijente
Foto: Kurir Televizija

ugradnja porta

SAD NA HEMIOTERAPIJU IDEM KAO NA KAFU! Pukovnik dr Ivan Marjanović za Kurir TV: Portovi su velika stvar za onkološke pacijente

Društvo -

U studiju Kurir TV, u emisiji Redakcija gostovao je je pukovnik profesor dr Ivan Marjanović, vaskularni hirurg i načelnik Grupe kabineta za hirurške bolesti na Klinici za vaskularnu hirurgiju VMA, i Marica Davidović, iz Žagubice, pacijentkinja.

Pukovnik je objasnio da je port velika stvar za teško obolele onkološke pacijente. U studio se uključila Davidović.

- 2020.godine sam počela da primam hemoterapiju za rak pluća - rekla je Davidović i ispričala potresno iskustvo pre nego što je saznala za port.

- Sad na hemoterapiju idem kao na kafu - rekla je slikovito Davidović.

Zašto to ne mogu svi oboleli od raka objasnio je Marjanović.

- To je nešto što je standard u svetu! Ne samo da olakšava tegobe, nego je jedini način da se hemio terapija izvede. Kada sve ide preko perifernih vena, vene izgore i blokiraju te lekove jer su oni jako toksično. Nikad lekari nisu sigurni koliko je ova terpija došla u organizam - rekao je pukovnik.

Marjanović
foto: kurir tv

On je za port rekao da je odlična zamena za vensku terapiju, jer nema neizvesnosti koliko leka će doći u organizam, već da putem porta sigurno sve ulazi u organizam.

- Sama tehnika plasiranja porta u organizam iziskuje mnogo više vaskularnih hirurga od onog što imamo u Srbiji. Preopterećeni su, ja se već dugi niz godina trudim da edukujem ljude jer strahuju od porta, kad vide pacijenta s portom svi beže od njega! - rekao je Marjanović.

09:04

Marica Davidović: SAD NA HEMOTERAPIJU IDEM KAO NA KAFU!

Problem finansija je jedan od ključnih prepreka onima kojim bi to možda bilo potrebno.

- U Srbiji postoji par doktora i svi su na VMA. Imao sam u porodici tragediju, koji se lečio u inostranstvu i on je u kućnim uslovima dobio port - rekao je Marjanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track