MNOGI SU ZASLUŽILI, A NISU IZABRANI! Golubović: SVE su strpali u jedan koš! Od 80 subjekata, samo 20 može biti na OVOJ listi
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

nacionalne penzije

MNOGI SU ZASLUŽILI, A NISU IZABRANI! Golubović: SVE su strpali u jedan koš! Od 80 subjekata, samo 20 može biti na OVOJ listi

Društvo -

Drugi put po redu nakon osam godina, sutra se završava dostavljanje predloga za dobijanje nacionalnih penzija.

Dragiša Golubović, predsednik Semusa pojasnio je za gledaoce Kurir TV šta je to što je potrebno za dobijanje nacionalnih penzija i kako izgleda izbor ko će se naći na listi dobitnika, ako znamo da je samo 25 predstavnika može dobiti ove dohotke.

- Iz svake oblasti možemo imati dva predstavnika - počeo je Golubović.

Dragiša Golubović
foto: kurir tv

Svako udruženje može kandidovati po dva kandidata

- Komisiji se šalju zahtevi, komisije sedaju i biraju predstavnike. Ovde imamo 80 subjekata strpanih u jedan koš! Od svih tih osamdeset subjekata samo 20 može dobiti nadoknadu. Ovo je jako neprimereno - rekao je ogorčeno Golubović iznoseći činjenice da kriterijumi koji su postavljeni su rigorozni, kao i to da samo 20 subjekata može dobiti nadoknadu.

Koji bi to optimalan broj bio, Golubović je ponavljao da je previše strogo i da nema slobode u ovoj stvari.

- Nema odstupanja, samo do 20, čak i ne 20! Ovo je apsurd! Moj predlog je da se razdvoje ustanove kulture i ustanove saveta za nacionalne manjine - predložio je Golubović ukazujući na mnoge ljude koji su zaslužili, a nisu mogli biti na listi.

06:16

MNOGI SU ZASLUŽILI, A NISU IZABRANI! Golubović: SVE su strpali u jedan koš! Od 80 subjekata, samo 20 može biti na OVOJ listi

Golubović je spomenuo i one koje narod kritikuje, a navodno nisu zaslužili te dohotke.

- Kad neko dođe na pijadestal pažnje, pitanje je koliko su stvarno njihovi troškovi, to samo deluje da žive u glamuru. Ja sam na strani umetnika. Ovo nije penzija, to je priznanje za doprinos kulturi. Umetnici koji imaju status umetnika njima država obezbeđuje najniže osnovice, primera radi 26.000 - ispričao je Golubović i pojasnio:

- Moraju i gledaoci da shvate da ne spadaju svi u umetnike. Mnogi se predstavljaju, a mnoge i mediji predstavljaju kao umetnike - rekao je Golubović.

Važna informacija koju je podelio sa gledaocima je da samo oni koji su ostvarili pravo na penziju mogu aplicirati i ostvariti uslov za dobitak nacionalnog doprinosa.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track