POSLE SUSPENZIJE NASTAVNIKA MATEMATIKE U ŠESTOJ BEOGRADSKOJ GIMNAZIJI: Oglasio se Forum beogradskih gimnazija
Foto: Printscreen RTS

POSLE SUSPENZIJE NASTAVNIKA MATEMATIKE U ŠESTOJ BEOGRADSKOJ GIMNAZIJI: Oglasio se Forum beogradskih gimnazija

Društvo -

Forum beogradskih gimnazija oglasio se posle suspenzije Jovana Kneževića, nastavnika matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji.

Direktor te škole suspendovao je Kneževića kada mu se peticijom obratilo dvadeset i sedmoro roditelja II/2 odeljenja.

"Tačno nedelju dana nakon protesta protiv nasilja, na kojem je i sam učestvovao, naš kolega, nastavnik matematike i predsednik Sindikata Šeste beogradske gimnazije, suspendovan je s posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak", kaže se na početku saopštenja Foruma i dodaje se: "Iako svi u Forumu želimo da se otmemo utisku da suspenzija našeg kolege ima veze sa protestom, teško nam je da poverujemo da bi bilo koji direktor koji drži do sebe mogao da suspenduje zaposlenog jer je 'ometao kretanje učenika tako što im nije dao da idu na odmor', kako između ostalog stoji u rešenju o suspenziji. O proizvoljnim tvrdnjama da je kolega Knežević pretio učenicicima da će ih sve oboriti na popravni ako ne budu redovno učili i da će im dati težak pismeni zadatak, da ih je nazivao pogrdnim imenima, bespredmetno je i govoriti imajući u vidu da profesor Knežević u Šestoj beogradskoj gimnaziji radi duže od tri decenije, da mu je ostalo tek nekoliko meseci do penzije i da iza njega stoji na desetine hiljada đaka, među kojima su mnogi danas uspešni ljudi".

Forum beogradskih gimnazija "očekuje od direktora Šeste beogradske gimnazije da odmah prekine pokrenuti postupak, da povuče suspenziju i omogući profesoru Kneževiću da se vrati na posao".

"Pokrenuti postupak smatramo pravno neosnovanim i jednom vrstom pritiska na rad školskog sindikata. Takođe, svi u Forumu se pitamo kakav je to direktor koji svom zaposlenom umesto da priprema poklon za odlazak u penziju, pakuje otkaz samo par meseci pred zavšretak profesionalne karijere ispunjene rezultatima za svako poštovanje".

U saopštenju, potpisanom od predsednika Foruma Aleksandra Markova" zaključuje se: "Povodom navedenog slučaja, Forum beogradskih gimnazija obratio se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i očekujemo brzu reakciju ministra Ružića kako zaposleni u Šestoj beogradskoj gimnaziji i drugim gimnazijama ne bi bili prinuđeni da stupe u štrajk podrške suspendovanom kolegi i to pred sam kraj prvog polugodišta".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track