OVA POSNA HRANA, KOJU SVI JEDEMO, MOŽE DA OŠTETI SRCE I KRVNE SUDOVE: Zdravo se hrane SAMO ONI KOJI JEDU OVO za vreme posta!
Foto: Shutterstock

oprez

OVA POSNA HRANA, KOJU SVI JEDEMO, MOŽE DA OŠTETI SRCE I KRVNE SUDOVE: Zdravo se hrane SAMO ONI KOJI JEDU OVO za vreme posta!

Društvo -

Oni koji za vreme posta jedu ribu i pasulj zdravo se hrane, dok oni koji jedu posne kolače, pecivo, grickalice i pomfrit imaju povećan rizik od nastanka problema sa srcem i krvnim sudovima zbog povećane koncentracije transmasti.

Ovo za Kurir kaže prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu, dodajući da smo mi jedna od retkih zemalja u kojoj se transmasti jedu bez ograničenja.

- Kod nas je smrtnost od srca 60 odsto, za 10 do 15 odsto više nego u drugim zemljama. Procenjuje se da se godišnje širom sveta registruje pola miliona umrlih od bolesti srca i krvnih sudova zbog industrijskih transmasti u hrani.

Svetlana Stanišić
foto: kurir tv

Transmasti utiču na masnu degeneraciju jetre, na stvaranje holesterola, podstiču zapaljensku reakciju u telu i izazivaju oksidativni stres, što u krajnjoj instanci dovodi do programirane smrti ćelija. Najviše transmasti ima u svim posnim kolačima, posnim slatkišima i pecivu, a inače se nalazi i u pomfritu - navodi Stanišićeva i dodaje:

- Dakle, ko jede ribu i pasulj, hrani se zdravo, ali ko unosi posni keks i kolače s posnim margarinom, grickalice, treba da zna da to može biti jako opasno za srce i krvne sudove.

prof. dr Jagoda Jorga, posna hrana
foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, povećanje unosa transmasti od dva odsto dnevno povećava rizik za kardiovaskularne bolesti za 23 odsto:

Opasno

Ništa iz friteze

Prof. dr Svetlana Stanišić kaže za Kurir i da je sva hrana koja je pripremljena u fritezi jako opasna za zdravlje:

- Tako, na primer, lignje iz friteze koje se jedu tokom posta nisu nipošto dobre, dok su lignje na žaru zdravije.

- Unos transmasti je posebno opasan za dojilje i odojčad, pa se u skladu sa sadržajem transmasti u ishrani majke, u mleku nalazi srazmerno transmasti.

BROJKA

  • 500.000 ljudi godišnje umre u svetu zbog transmasti

Zamena za transmasti su kokosovo ili palmino ulje, oba su puna zasićenih masnih kiselina ili masti koje su interesterifikovane, što znači da su podvrgnute hemijskom procesu kojim se menja raspored masnih kiselina u molekulu triglicerida, a efekti interesterifikovanih masti na zdravlje nisu još u potpunosti poznati.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track