Slobodna zona Subotica – ponos grada, prostire se na 72 ha, a u njoj posluje 11 mulitinacionalnih kompanija
Saša Gravorac, direktor subotičke Slobodne zone

Jedna od najboljih među 15 slobodnih zona u našoj zemlji

Slobodna zona Subotica – ponos grada, prostire se na 72 ha, a u njoj posluje 11 mulitinacionalnih kompanija

Društvo -

Kada je nešto više od četvrt veka oformljena Slobodna zona Subotica teško da je neko mogao da pretpostavi da će se ovakvo brzim tempom razvijati i danas zapošljavati čak 6.500 radnika. O izuzetnom poslovnom uspehu Zone svedoči i podatak da je promet ostvaren u prvih devet meseci 2022. godine od 750 miliona evra već značajno nadmašio ukupan prošlogodišnji rezultat.

Ova privredna organizacija prostire se na 72 hektara površine u industrijskoj zoni „Mali Bajmok” i unutar nje posluje 11 multinacionalnih kompanija, a pod upravom Slobodne zone “Subotica” je i slobodna zona u Kikindi, gde posluje jedna fabrika.

Nagrada za poslovni uspeh u 2022.

Slobodna zona nagrađena je za ostvareni poslovni uspeh u 2022. godini od strane Privredne komore Srbije i nagrada je uručena u nedavno u prostorijama Privredne komore Srbije. Ovogodišnjim dobitnicima priznanja je uručio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na svečanosti koja je upriličena u Beogradu.

Tom prilikom, direktor subotičke Slobodne zone Saša Gravorac je istakao da nagrada predstavlja veliko priznanje za napore koje je kolektiv uložio u prethodne skoro tri decenije, ali i obavezu za dalje unapređenje ukupnog poslovanja zone.

Subotica

- Nama je izuzetno drago što je Privredna komora Srbije u ovoj godini prepoznala naš rad budući da smo u ovoj godini započeli sa jednim inovativnim projektom „Zajedno do uspeha“, gde smo kao Slobodna zona želeli da na jednom mestu integrišemo nauku, obrazovanje, institute, privredna društva i javna preduzeća. Želimo da napravimo jedno partnerstvo u funkciji sveopšteg razvoja - kazao je Gravorac i najavio da će Slobodna zona u narednim godinama uzeti veće učešće u domaćim i međunarodnim projektima od kojih će se jedan odnositi na postavljanje solarnih panela na objektima zone, a najavio je i proširenje područja zone na teritoriji opština Senta i Kanjiža.

Subotica

Planira se dalje proširenje SZS Direktor Gravorac je istakao za Kurir podsetio da su 2021. godine za ostvarenež rezultate u poslovanja iz 2020. godine bili proglašeni za najbolju Zonu u Republici Srbiji, što prema njegovim rečima, pokazuje da i u vremenima kriza može dobro da se posluje. Iako se godina bliži kraju, Gravorac navodi da imaju još konkretnih planova za realizaciju vezano za proširenje područja Slobodne zone “Subotica”.

- Takođe, imamo odličnu saradnju sa Republikom Srpskom gde smo napravili prezentaciju rada slobodnih zona u čije formiranje i oni kreću - kaže Gravorac.

Subotica

Projekat “Zajedno do uspeha”

Kako bi se bolje povezale praksa, teorija i nauka, menadžment SZS je pre dva meseca pokrenuo projekat „Zajedno do uspeha“, u okviru koga je potpisano 20-ak sporazuma o poslovno – tehničkoj saradnji sa ustanovama iz oblasti privrede, nauke, prosvete, razvojnim agencijama, sindikatom, Unijom poslodavaca.

- Projekat smo nazvali „Zajedno do uspeha“ čiji je cilj da se inteziviraju naši projektni kapaciteti, da zajedno apliciramo na domaće i međunarodne projekte, razmenjujemo informacije koje su značajne za razvoj poslovanja, kao i da pokrenemo časopis koji će izlaziti jednom godišnje gde bi učesnici projekta prezentovali svoje ideje, razvojne ciljeve i potencijale – objasnio je Gravorac.

Subotica

Brojne olakšice u poslovanju

Trenutno u SZS posluje 11 multinacionalnih kompanija, a kako kažu u Zoni, njih su opredelile i brojne pogodnosti koje imaju u poslovanju. Carinske pogodnosti se odnose na oslobađanje od plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina za robu koja je namenjena obavljanju delatnosti i izgradnji objekata u slobodnoj zoni (repromaterijal, oprema, građevinski materijal). Takođe, za stranu robu koja je smeštena u slobodnoj zoni, a namenjena je obavljanju proizvodnih aktivnosti, ne polaže se bankarska garancija za obezbeđenje naplate carinskog duga. Tu su i fiskalne pogodnosti - oslobađanje od plaćanja PDV-a na unos dobara u slobodnu zonu, kao i pružanje prevoznih i drugih usluga u vezi sa unosom dobara. Carinska procedura je jednostavna i brza, a administracija efikasna, pa se uskoro očekuje dolazak i drugih kompanija.

Slobodna zona Subotica u brojkama

Površina zone: 720.000 m2

Kancelarijski prostor 6.900 m2

Proizvodni prostor 170.000 m2

Zatvoreni skladišni prostor 4.000 m2

Otvoreni skladišni prostor 4.150 m2

Broj zaposlenih 6.500

Broj zaposlenih po komanijama:

"Siemens"("Flender") - oko 1.650 radnika,

"Contitech" - oko 1.150 radnika,

"Norma grupa" - oko 1350 radnika,

"Ametek" - oko 420 radnika,

"Swarovski" - oko 480 radnika,

"Boysen" - oko 20 radnika (u punom kapacitetu će uposliti oko 500 (radnika),

"Plastikcam"- 45 radnika,

"B+B sensors" - 22 radnika i kompanija "Nifco group"

Vrednost robe unete u slobodnu zonu tokom 2020. godine - 374.730.058 EUR

Korisnici SZS tokom 2020. godine:

SWAROVSKI SUBOTICA D.O.O,

SIEMENS D.O.O. BEOGRAD,

FLENDER D.O.O. SUBOTICA,

AMETEK D.O.O. - PU DKM,

PLASTIKCAM EAST D.O.O. SUBOTICA,

CONTITECH FLUID SERBIA D.O.O,

NORMA GRUPA JUGOISTOČNA EVROPA D.O.O,

ZOPPAS INDUSTRIES SERB (poslovanje se obavlja u Kikindi),

B+B SENSOR SOLUTIONS D.O.O. SUBOTICA,

BOYSEN ABGASSYSREME D.O.O.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track