OGLASILA SE GRADONAČELNICA NIŠA: Fabrika vode preventivno isključena, snabdevanje nije ugroženo posle incidenta kod Pirota
Foto: Grad Niš

OGLASILA SE GRADONAČELNICA NIŠA: Fabrika vode preventivno isključena, snabdevanje nije ugroženo posle incidenta kod Pirota

Društvo -

Fabrika vode koja se snabdeva iz Nišave isključena je iz mreže snabdevanja potrošača u Nišu nakon što je došlo do hemijskog akcidenta na pruzi između Pirota i Bele Palanke kada je jedna cisterna sa amonijakom završila u ovoj reci.

Javno komunalno preduzeće "Naisus" saopštilo je večeras da snabdevanje građana vodom nije ugroženo.

"Iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu iz izvorišta Medijana. Prvi rezultati uzorkovanja pokazuju da voda u Nišavi nije kontaminirana. Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo posle islkiznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka u Nišavu. Snabdevanje Niša je uredno jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno . JKP „Naisus“ preduzima sve preventivne mere i obavlja kontrolu a od jutra će je kontrolisati i Institut za javno zdravlje", naveo je niški vodovod u svom saopštenju.

Oglasila se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

"Nije ugroženo vodosnabdevanje Niša, preventivno isključena fabrika vode. Iako prvi rezultati uzorkovanja pokazuju da vodosnabdevanje Niša posle iskliznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka nije ugroženo, preventivno smo isključili fabriku vode u gradu.

Preduzimamo sve mere zaštite, redovnu i vanrednu kontrolu vode čiji će kvalitet ispitivati i Institut za javno zdravlje. Vode ima dovoljno na izvorišta i u rezervoarima. Kvalitet vode u Nišavi proverava se na svaka dva sata. Koncentracija amonijaka u vazduhu kod tunela Bancarevo prema analizama Uprave za vanredne situacije je nula", navela je Dragana Sotirovski.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track