SITUACIJA U PIROTU MALO BOLJA, MINISTAR VESIĆ: Loša infrastruktura je razlog isklizniću voza
Foto: screenshot RTS

SITUACIJA U PIROTU MALO BOLJA, MINISTAR VESIĆ: Loša infrastruktura je razlog isklizniću voza

Društvo -

Posle izlivanja amonijaka kod Pirota, situacija je nešto malo bolja, 50 osoba zbrinuto je bolnici, od toga 15 u UKC Niš.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić došao je jutros u Pirot, nakon što je u tom gradu proglašena vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz prevrnutog vagona, i poručio da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za paniku.

Ministar Vesić je rekao da je jutros na pet lokacija u Pirotu izvršeno merenje kvaliteta vazduha i da je na svim mestima utvrđeno da nema prisustva amonijaka, kao i da su “Putevi Srbije” izvršili merenje na autoputu, na oko 500 metara od mesta nesreće gde se, takođe, pokazalo da amonijaka u vazduhu nema.

"Loša infrastruktura je razlog isklizniću voza, 2018. potpisana je rekonstrukcija i tek ove godine u martu raspisan tender, razgovaraćemo zašto se čekalo toliko na rekonstrukciju", rekao je Vesić, odgovarajući na pitanje da ovo nije prvi incident na tom delu pruge.

“Nema razloga za paniku, jer je situacija pod kontrolom, ali trebalo bi da budemo oprezni, jer još uvek nisu sanirane sve posledice. Zato građani treba da prate sva uputstva Štaba za vanrdne situacije kako bismo iz krize izašli uz najmanju moguću štetu i zašitili ljudske živote. Razlog više je činjenica da je koncentracija amonijaka na mestu nesreće, pored kompozicije, i dalje veoma visoka”, poručio je Vesić, koji je u Pirot stigao regionalnim putem, budući da je obustavljen saobraćaj na deonici autoputa.

Ministar je tokom noći bio u stalnom kontaktu sa čelnicima Grada Pirota, kao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, te ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem.

“Apsolutno sve republičke službe su u funkciji zaštite zdravlja ljudi i svi su na terenu. Ja sam jutros došao da razgovaramo o daljim koracima, kako bi se situacija normalizovala i kako bi smo utvrdili šta se dogodilo”, rekao je Vesić.

On je istakao i da je formirana komisija, a dve inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odmah izašle na teren – za prevoz opasnih materija i za železnički saobraćaj, i jasvnost će biti upoznata sa svim rezultatima, jer je važno da građani znaju kako se nesreća dogodila, ali i da se utvrdi postoji li i čija odgovornost za ovaj akcident.

Ministar je zahvalio Sektoru za vanredne situacije MUP-a na pravovremenoj reakciji, čime su sprečene teže posledice.

“Vanredne situacije ne možete da predvidite, ali možete pravoremeno da reagujete, da pružite građanima sva obaveštenja, kako da se ponašaju, koje mere da preduzmu i Grad Pirot je to uradio”, rekao je Vesić.

Očekuje da će obnova pruge Niš – Dimitrovgrad, vredna oko 270 miliona evra, početi najkasnije do juna, a možda i ranije, dodajući da će se nakon rekonstrukcije, tom prugom voziti 120 kilometara na sat, ona će biti bezbedna, pa se ovakvi problemi više neće dešavati.

Da je neko na vreme radio svoj posao, ne bismo bili u ovakvoj situaciji, dodao je ministar Vesić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja