"PRE TAČNO 5 GODINA UPOZORIO SAM NA MOGUĆU KATASTROFU" Kalmar progovorio o prevozu opasnih materija i izlivanju amonijaka u Pirotu
Foto: Printscreen/YouTube/ Plus Online, Kurir Televizija

KURIR TV

"PRE TAČNO 5 GODINA UPOZORIO SAM NA MOGUĆU KATASTROFU" Kalmar progovorio o prevozu opasnih materija i izlivanju amonijaka u Pirotu

Društvo -

U ponedeljak je Pirot zadesila velika katastrofa nakon koje je proglašeno je vandredno stanje u tom gradu.

Naime, oko 17.30 časova na deonici pruge između Pirota i Stanićenje, dogodio ekološki akcident kada su iskliznuli vagoni cisterne u kojima je prevožen amonijak. Došlo je do curenja, pa je stanovnicima mesta Sopotski Han, pored koga se dogodila nezgoda, preporučeno da ne izlaze iz kuća.

Pirot, amonijak, voz, nadvožnjak
foto: Printscreen/YouTube/ Plus Online

Zbog trovanja amonijakom čak 44 osobe je primila opšta bolnica u Pirotu. Nažalost, jedna osoba je priminula.

Analize pokazuju da je voda u Pirotu, Beloj Palanci i Nišu ispravna za piće. Ne preporučuje se korišćenje vode iz individualnih bunara u naseljima u priobalju reke Nišave, u blizini akcidenta koji se dogodio.

Zvezdan Kalmar, iz Centra za ekologiju i održivi razvoj, u uključenju za Puls Srbije dotakao se mogućih posledica jedne ovakve nezgode.

- Što se tiče zdravstvenih problema i opasnosti od trovanja, mislim da su informacije dovoljno obimne. Međutim, mislim da je puno važnije pitanje posledica po životnu sredinu - rekao je Kalmar i dodao:

06:09

PRE TAČNO 5 GODINA SAM UPOZORIO NA MOGUĆU KATASTROFU Kalmar progovorio o prevozu opasnih materija i izlivanju amonijaka u Pirotu

- Ja sam pre tačno 5 godina upozorio da treba pronaći rešenje za prevoz opasnih materija ispod Beograda odnosno u okolini Beograda. Jako je važno da budemo upozoreni da se postoje i druga mesta u Srbiji gde se prevoz opasnih materija vrši, a gde postoji realna opasnost da se mogu dogoditi ovakve posledice. Ovo se najverovatnije dogodilo na pruzi koja je morala biti stavljena van korišćenja.

On je takođe istakao da bi ceo čvor Beograda trebao da se analizira i da se vidi šta se tu može prevoziti od štetnih materija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja