NEMA "NE MOGU"! Harizmatična doktorka Vujović - OPTIMIZMOM protiv BELE KUGE: Iz sveta dolaze u Srbiju da ostvare potomstvo!
Doktorka Svetlana Vujović o vantelesnoj oplodnji, Foto: Kurir Televizija, Profimedia

vantelesna oplodnja

NEMA "NE MOGU"! Harizmatična doktorka Vujović - OPTIMIZMOM protiv BELE KUGE: Iz sveta dolaze u Srbiju da ostvare potomstvo!

Društvo -

Iako je zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u Srbiji donet još pre 5 godina, a 2019. godine formirana i Banka za reproduktivna tkiva i ćelije , ona je do sada bila prazna, jer nije bilo davalaca sperme i jajnih ćelija. To je rešeno uvozom reproduktivnog materijala iz inostranstva, a troškove snosi država.

Gost doktorka Svetlana Vujović, načelnica odeljenja za vantelesnu oplodnju Kliničkog centra donela je nov uvid u celu "situaciju" u emisiji "Puls Srbije".

- Muškarci i žene koji posežu za vantelesnom oplodnjom moraju imati drugačiji pristup i par mora biti spreman za to. Ne bacati pare, ako možete i prirodno zatrudneti - uvela je u temu Vujović.

02:26

NEMA NE MOGU! Harizmatična doktorka Vujović - OPTIMIZMOM protiv BELE KUGE: Iz sveta dolaze u Srbiju da ostvare potomstvo!

Otkrila je da iz sveta dolaze u Srbiju da otkriju zašto posle 30 vantelesnih oplodnji rezultat je izostao.

- Priprema i ispitivanje uzorka je najvažnije. Sve zavisi od mnogo faktora. Stila života, genetike, ljubavi između jednog para i hormona koji se luče u telu. Kod žene materica u koji se plod ubacuje je mesto gde se luče 240 hormona koji moraju biti odlični da bi se plod prihvatio - ispirčala je ona.

Očekivanja u Srbiji od ove grane su velika.

- Klinike za vantelesnu oplodnju će raditi, ali ako pripremimo parove biće bolje. Srbija je inovator na jednom svetskom nivou! Sada u maju na velikom svetskom kongresu u Firenci držala sam predavanja na četiri teme o kojima svet nije čuo! - otkrila je ona kao i to da iz sveta masovno dolaze u Beograd da vide šta se to ovde drugačije radi.

Zaključak koji je izvela Vujović je da su ispitavanja telesnih funkcija muškarca i žene, pre samog implementiranja uzorka najbitnija.

- To je božanski osećaj. Svaka novorođena beba je divan osećaj. Kada neko trideset godina pokušava i ne može da uspe, pa dođe kod nas, i mi ih ispravimo već posle prvog razgovora i nađemo uzrok, to je neprocenjivo. U mom centru zabranjena je izjava "ne mogu" - rekla je harizmatično Vujović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track