Obnovljena crkva Mitropolija u Peći

Obnovljena crkva Mitropolija u Peći

Društvo -
Crkva Svetog Jovana - Mitropolija u Peći koja je porušena u etničkom pogromu Albanaca pre osam godina, obnovljena je i osveštana. Dva nova sveštenika u Peći biće podrška povratnicima u tom gradu.

PEĆ - U Peći je obnovljena i osveštana crkva Svetog Jovana, među Srbima iz Peći mnogo poznatija pod nazivom - Mitropolija.

Crkva Svetog Jovana porušena je u etničkom pogromu koji su izvršili Albanci 2004. godine na Kosovu i Metohiji.

Osvećenju crkve Svetog Jovana u Peći, u kojoj živi svega desetak Srba, prisustvovalo je stotinak vernika, preneo je RTS.Pravoslavni hram Svetog Jovana u strogom centru Peći, pored gradskog korzoa, ima dva sveštenika, jereja Slobodana Markovića i đakona Bojana Jevtića, kojima je ovo prvo službovanje."Od prvog januara se vodimo kao sveštenici u gradu Peći, a prešli smo sa porodicom 3. avgusta ove godine", kaže jerej Slobodan Marković dodajući da je tamo dobro živeti.Kad možemo mi sa decom, mogu i ostali da se vrate da žive ovde", poručuje jerej Slobodan.Novi sveštenici u Peći biće podrška i povratnicima u tom gradu, među kojima je i Ranko Jokić sa suprugom i sinom.Prema Jokićevom iskustvu, Srbi u Peć mogu da se vrate. Kako kaže, treba da se pripreme da su deo te teritorije, da mogu tu da žive. Ali, podvlači, bez mržnje."Ako dođe i sa jednom tačkicom mržnje, nema od toga ništa", kaže povratnik Ranko Jokić.

U većim gradovima na Kosovu Eparhija raško-prizrenska obnovila je i osveštala crkve porušene tokom martovskog nasilja 2004. godine."Naše je da to sačuvamo, kako ne bi večito čuvano, i krvlju, suzama i znojem zalivano bilo prepušteno tuđincima i dato drugima za jeftine pare. Ne može se prodati ono što smo nasledili i ono što smo primili od naših predaka", poručuje vladika raško-prizrenski Teodosije.

Crkva u Peći podignuta je pre 30 godina, kada je svetu arhijerejsku liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track