KINESKINJA ĆERKI DALA IME SRBIJA! Evo koji je razlog za takvu odluku i šta na sve to kaže njena familija! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

BO SJUHUA, DOKTORKA KINESKE MEDICINE

KINESKINJA ĆERKI DALA IME SRBIJA! Evo koji je razlog za takvu odluku i šta na sve to kaže njena familija! (FOTO)

Društvo -

Mojoj ćerki, koja ima četiri i po godine, dala sam ime Srbija kako bih uvek imala sećanje na vašu zemlju i kako bi moje dete celog života pamtilo da je njena mama godinama radila u Srbiji i volela Srbiju, kaže za Kurir doktorka tradicionalne kineske medicine Bo Sjuhua, koja u našoj zemlji živi i radi pune 22 godine.

Završila je studije tradicionalne medicine na fakultetu u Kini u trajanju od pet godina, a zatim i usavršavanje koje traje tri godine (nalik našem masteru). Nakon toga se zaposlila u tamošnjoj univerzitetskoj klinici.

Bo Sjuhua
foto: Privatna Arhiva

- Te 1999. godine sam u Kini lečila kondicionog trenera fudbalskog kluba Crvena zvezda Predraga Stanojevića i on i čuveni hirurg ortoped dr Branko Nešović su mi predložili da sklopim ugovor s klubom i da dajem kineske terapije igračima.

Nakon toga sam dobila poziv da dođem u Srbiju - priča dr Bo i dodaje da je medicina po njenom mišljenju jedno od svetih zanimanja, dok joj pomoć ljudima izaziva poseban osećaj velikog zadovoljstva i sreće.

Doktorka se priseća i da su joj prvi dani i meseci ovde bili veoma teški:

- Nisam znala jezik, nisam poznavala ljude... Učenje srpskog je za mene bilo vrlo teško, naročito zbog padeža. Međutim, vremenom sam veoma zavolela Srbiju i nju smatram svojom drugom zemljom. Narod je ovde divan i prvenstveno zbog toga sam i odlučila da ostanem u Beogradu.

Ponosno ističe da je rođena u gradu Šantungu, odakle je i veliki filozof Konfučije:

- Srbiju smatram svojom domovinom, volim ovaj narod, ovde sam stekla dosta prijatelja. Zbog toga sam i ćerki dala ime Srbija - kako bih uvek imala sećanje na vašu zemlju. Moji rođaci i prijatelji znaju koliko ja volim ovu zemlju i narod i znaju da će zbog takvog imena i moja ćerka celog života pamtiti da je njena mama radila, živela i volela zemlju po kojoj ona nosi ime. Oni Srbiju izgovaraju kao Servia.

Tretman

Šta je tradicionalna kineska medicina

Doktorka Bo Sjuhua kaže da je tajna tradicionalne kineske medicine u tome što telo, um i duh tretira zajedno, a tretman koji se primenjuje sastoji se od akupunkture, akupresure, masaže, ventuze (čašice napunjene toplim vazduhom) i specijalnih kineskih lampi za grejanje obolelog mesta. Izlečenje ili zalečenje zavisi od vrste i dužine trajanja bolesti:

- Najprostije rečeno, dijagnozu postavljam na osnovu pregleda koji se sastoji od pritisaka i pipanja određenih tačaka na telu. Naravno, mnoge pacijente moram da posavetujem da promene dotadašnji način života jer, u suprotnom, bolest se vraća - ispričala je dr Bo za Narodni lekar.

Inače, dr Bo kaže i da u našoj prestonici voli da posećuje koncerte klasične muzike i baletske predstave. Nedavno je osnovano i Srpsko-kinesko udruženje tradicionalne kineske medicine, koje predstavlja platformu za industrijsku razmenu i osnovano je s ciljem da promoviše razvoj međunarodnog poslovanja na polju tradicionalne kineske medicine i da na taj način doprinese jačanju saradnje i kulturne razmene između Srbije i Kine.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:36

STRAH DA BI KINA MOGLA DA UZME TERITORIJU MESECA ZA SVOJU BAZU! Ekspert o njihovoj moći: Krajnja faza bi bila slanje ljudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track