ALARMANTNO! PORAST BROJA MOŽDANIH UDARA NE ZAOBILAZI NI MLADE! Neurolog i kardiolog apeluju da NA VREME prepoznamo OVE SIMPTOME
Epidemija moždanog udara ne bira koga će!, Foto: Shutterstock, Ana Paunković

ozbiljno

ALARMANTNO! PORAST BROJA MOŽDANIH UDARA NE ZAOBILAZI NI MLADE! Neurolog i kardiolog apeluju da NA VREME prepoznamo OVE SIMPTOME

Društvo -

Dešava se epidemija moždanog udara. Problem nastaje kada se pacijenti ne jave na vreme doktorima. U bolnici Sv. Sava sve je veći broj moždanih udara kod mladih ljudi. Pomeranje uzrastne granice pokazuje da je najmlađi pacijent bio 1999. godište!

Gosti koji su govorili o ovoj alarmantnoj situaciji bili su dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije i dr Dejan Munježa, kardiolog i pomoćnik direktora bolnice Sveti Sava.

Raičević, Manježa
foto: Kurir tv

Alarmantna je situacija, složili su se sagovornici Kurir TV.

- On je alarmantna već neko vreme - uveo je u temu Raičević.

Starosna granica se pomera na dole

- Granica se pomera, da, i sve je više mlađih pacijenata, jer se način života promenio! Izloženost stresu dovodi do povećanog moždana udara kod mlađih ljudi - rekao je Munježa.

Raičević, Manježa
foto: Kurir tv

Ključ je vreme i dolazak pre moždanog udara

- Suština je doći što pre, a simptomi su razni. Vrtoglavica, pospanost,ispad vidnog polja, govor, motorika... - naglasio je Munježa.

03:38

EPIDEMIJA MOŽDANOG UDARA NE BIRA!

Prvi simptomi su bitni za prepoznavanje

- Razni su simptomi. Da bi efekat terapije bio pravi, odlučujuće je doći na vreme! Trombolitička terapija ima za cilj da očepi krvne sudove putem trombolitilkog delovanja ili neurovaskularna intervencija kojom putem katetera vadimo tromb iz krvnog suda - rekao je Raičević.

Novi faktori rizika

- Energetska pića, konzumiranje psihoaktivnih supstanca, upotreba kontraceptivnih sredstava kod žena, nespavanje u intervalu od 8 sati, i ukupno virtualni svet koji je preprisutan, nije zdravo - dodao je Raičević.

Obojica su apelovali na ljude da posete doktora u svim situacijama u kojima prepoznamo da je neko ponašanje našeg tela nesvakidašnje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track