SVI SE PITAJU ZAŠTO JE SPOMENIK KNEZU MIHAILU SAV U LIMENIM PLOČAMA: Oglasio se Sekretarijat za kulturu i rešio misteriju
Foto: Nemanja Nikolić

prolaznici zbunjeni

SVI SE PITAJU ZAŠTO JE SPOMENIK KNEZU MIHAILU SAV U LIMENIM PLOČAMA: Oglasio se Sekretarijat za kulturu i rešio misteriju

Društvo -

Spomenik knezu Mihailu na Trgu Republike prethodnih dana zbunio je brojne prolaznike!

Mnogi stanovnici prestonice primetili su nešto pre Nove Godine čudnu postavku na spomeniku knezu Mihailu. Tačnije, njih je zbunilo ono što je postavljeno na njega.

Svi su se pitali da li je neki lim u pitanju, zašto je okovan limom i ko je to postavio...

spomenik, Knez Mihailo, Trg Republike
foto: Nemanja Nikolić

Iz Sekretarijata za kulturu Grada Beograda odgovorili su za Kurir da je u pitanju umetnička instalacija pod nazivom "Ogledalo grada" postavljena oko spomenika Mihailu Obrenoviću na Trgu Republike u Beogradu, deo manifestacije "Beogradska zima 2023".

spomenik, Knez Mihailo, Trg Republike
foto: Nemanja Nikolić

- "Ogledalo grada" je autentična savremena intervencija u istorijskom jezgru grada na Trgu Republike, koju su realizovali studenti Fakulteta primenjenih umetnosti zajedno sa svojim profesorima, a u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu grada Beograda. Reč je o jedinstvenoj savremenoj intervenciji na istorijskom spomeniku koja ističe vrednost spomenika Mihailu Obrenoviću, kao i ono što je on doneo Beogradu i Srbiji. Tokom 29, 30. i 31. decembra 2022. godine prateći program "Ogledala grada" činili su nastup akademskog hora Collegium musicum, kao i studenata Fakulteta dramskih umetnosti koji su nastupili u više navrata, a izvedeni su i drugi interaktivni programi - pojasnili su iz Sekretarijata za kulturu Grada Beograda za Kurir i dodali:

- Ovo je prvi put da Sekretarijat za kulturu grada Beograda, pored svih ustanova kulture kojima je osnivač grad Beograd, za novogodišnje događaje angažuje i obrazovne umetničke ustanove.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

01:24

I U SELU IMA KALDRME: Nada složila više od 40.000 kocki oko spomenika Gvozdenom puku, ali tek je počela!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track