KURIR SA BUDUĆIM OFICIRIMA I PODOFICIRIMA: Zlatni srpski olimpijci obučavaju zlatne nade srpske vojske! Evo kako treniraju
Foto: IJF (Medunarodna džudo federacija), Stefan Stojanović, Univerzitet odbrane Vojna akademija

VRHUNSKI

KURIR SA BUDUĆIM OFICIRIMA I PODOFICIRIMA: Zlatni srpski olimpijci obučavaju zlatne nade srpske vojske! Evo kako treniraju

Društvo -

Zlatni olimpijci i svetski priznati prvaci treniraju i obučavaju buduće srpske oficire i podoficire!

Najpriznatiji srpski sportisti, među kojima su Jasmina Milovanović (streljaštvo), Tijana Bogdanović (tekvondo), Nevena Ignjatović (skijanje), Bogdan Vidojković (atletika), Aleksandar Kukolj (džudo), Jovana Preković (karate), Dimitrije Grgić (streljaštvo) i Anja Obradović (džudo) angažovani su kao vojni službenici pri Sportskoj jedinici, koja je formirana 2019. godine na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane.

Vojni višeboj
Vojni višebojfoto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

U sportskom centru Vojne akademije organizuju se brojne sportske sekcije, a među najposećenijim su sekcije streljaštva, vojnog višeboja i borilačkih veština. Sekcijama rukovode iskusni profesori fizičke kulture, kao i starešine iz sastava Vojne akademije.

Vojna akademija, reportaža, sportske sekcije
foto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

Kadetima i učenicima na raspolaganju je moderan sportski centar sa salama za gimnastiku i borilačke veštine, odbojku i košarku, mali fudbal, teretanom, kao i bazenom.

Vojna akademija, reportaža, sportske sekcije
foto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

Kurir je obišao sportski centar Vojne akademije, a kadeti i učenici koji ovde pohađaju sekcije uspešni su i na međunarodnim i evropskim takmičenjima.

potpukovnik Dragan Todorov
potpukovnik Dragan Todorovfoto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

- Kao sastavni deo fizičke kulture i nadgradnja fizičkog vaspitanja i obuke, sport je sektor od posebnog značaja ne samo za Vojnu akademiju već i sistem odbrane Republike Srbije. To što se kroz sport ugradi u pobednički karakter tokom školovanja mlade populacije na Vojnoj akademiji čini legat budućih oficira i podoficira Vojske Srbije, koji predstavlja glavnu potporu uspešnoj realizaciji dodeljenih zadataka u službi i doprinos ostvarivanju visokih funkcionalnih i operativnih sposobnosti. U formacijski sastav Vojne akademije ugrađena je Sportska jedinica, u kojoj su danas angažovani sportisti visoke kategorizacije poput osvajača olimpijskih i svetskih podijuma - naglasio je potpukovnik Dragan Todorov, načelnik odseka za sport u Vojnoj akademiji.

Pukovnik Dejan Kurtov sa članovima streljačke sekcije i olimpijcem Dimitrijem Grgićem
Pukovnik Dejan Kurtov sa članovima streljačke sekcije i olimpijcem Dimitrijem Grgićemfoto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

Naša ekipa posetila je članove streljačke sekcije Vojne akademije, koji su ujedno i članovi streljačkog kluba Akademac, gde smo gledali gađanje iz malog kalibarskog oružja. Predsednik streljačkog kluba Akademac, čije je sedište u Vojnoj akademiji, pukovnik Dejan Kurtov istakao je da su tokom sezone 2021/22. osvojene 122 pojedinačne medalje, 29 ekipna pehara i dve medalje u miks disciplinama:

- To su ukupno 153 odličja, i to je trenutno u istoriji kluba najbolji rezultat u jednoj sezoni!

Članovi streljačkog kluba 'Akademac'
Članovi streljačkog kluba "Akademac"foto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

Član streljačke sekcije, junior Luka Milošević, za koga kažu da je jedan od perspektivnijih juniora u zemlji, čak je na jednom takmičenju ostavio trenera iza sebe. Na kupu u Kikindi on je ostvario bolji rezultat od državnog reprezentativca Duška Petrova, ali i svog trenera, kapetana Petra Nikolića.

Filip Stošić

Obavezne sekcije

Posećene su i sekcije džuda, rvanja, karatea, boksa... Kapetan prve klase Filip Stošić navodi da su za kadete iz prve godine borilačke sekcije obavezne.

Borilačke sekcije
Borilačke sekcijefoto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

- Imamo sekciju džuda, rvanja, karatea, imamo MMA borenje, sekciju samoodbrane, kik-boksa, aikida, boksa, udaračke i bacačke sekcije. Imamo veliki broj njih koji imaju državne medalje, ali i uspehe na međunarodnoj sceni, s druge strane imamo i kadete koji su došli bez ikakvog predznanja, a tokom nastave i sekcije su se osposobili da učestvuju na takmičenjima - istakao je Stošić.

Oni koji pohađaju sekcije vojnog višeboja moraju da imaju visok prosek, a vojni višeboj im pruža plivanje, kros trčanjem prelazak preko prepreka, gađanje iz puške, treninge snage...

Potpukovnik docent dr Negovan Ivanković rukovodilac sekcije vojne akademije u vojnom višeboju sa članovima sekcije vojnog višeboja
Potpukovnik docent dr Negovan Ivanković rukovodilac sekcije vojne akademije u vojnom višeboju sa članovima sekcije vojnog višebojafoto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

Potpukovnik docent dr Negovan Ivanković, rukovodilac sekcije Vojne akademije u vojnom višeboju, a ujedno i šef delegacije Republike Srbije pri međunarodnom savetu za vojne sportove CISM, istakao je da je sportska sekcija vojnog višeboja sama po sebi specifična i da se razlikuje od svih ostalih na Vojnoj akademiji:

- Kao reprezentativni predstavnici Vojne akademije, pripadnici sportske sekcije vojnog višeboja učestvovali su na mnogobrojnim takmičenjima različitih sportskih sadržaja u našoj zemlji i inostranstvu. Na takmičenjima su zabeležili odlične rezultate i u pojedinačnom i u ekipnom plasmanu.

Kadet Vladimir Ćurčin

Uspesi zadovoljavajući

Kadet Vladimir Ćurčin
Kadet Vladimir Ćurčinfoto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

Vladimir Ćurčin, kadet prve godine Vojne akademije, streljaštvom je počeo da se bavi u trećoj godini Vojne gimnazije:

- Uspesi su zasad zadovoljavajući, čak i više od toga. Ekipa nam je odlična, već smo dosta postigli. Imamo više odličja na državnim takmičenjima, državni smo prvaci u juniorskoj kategoriji već dve godine zaredom u kategoriji muškarci juniori, imam i pojedinačnu medalju iz 2020. godine - prvak države u juniorskoj konkurenciji. Držimo i ekipno prvo mesto u seniorskoj konkurenciji na Prvenstvu Beograda i u juniorskoj. Imamo više medalja i na međunarodnim takmičenjima.

Kadet Nikola Urošević

Obaveze su mnogobrojne

Kadet Nikola Urošević
Kadet Nikola Uroševićfoto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

Nikola Urošević, kadet VA četvrte godine pešadije, navodi da je osvojio dva puta treće mesto na međunarodnom prvenstvu u Slovačkoj na takmičenju u vojnom višeboju.

- Treninge imamo dva puta dnevno, svim radnim danima. Mnogobrojne su obaveze, ali mi usklađujemo sve, uspevamo da u svim domenima dominiramo. Članovi sekcije vojnog višeboja su istaknuti i na polju uspeha u nastavi, svaki kadet poseduje prosek preko osam i po, što je zaista veličanstven uspeh, i pored toga bavimo se sportskim sekcijama. Čovek mora biti kompletan da bi mogao da učestvuje u samom vojnom višeboju.

Kadet Nikola Bolmanac

I mi kadeti držimo treninge

Kadet Nikola Bolmanac
Kadet Nikola Bolmanacfoto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

Kadet Nikola Bolmanac, četvrta godina smer pešadija, trenira džudo od 2009, a trenira i u beogradskom Partizanu:

- Čim sam došao na Vojnu akademiju, u prvoj godini sam se uključio na sekciju džuda, tako da sam četiri godine aktivan u radu. Za Vojnu akademiju sam se takmičio na Svetosavskom skupu.

Učenik Uroš Antić

Trenira džudo deset godina

Učenik Uroš Antić
Učenik Uroš Antićfoto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

Uroš Antić, učenik četvrte godina Vojne gimnazije, bavi se džudom od svoje pete godine:

- Član sam sekcije džuda na Vojnoj akademiji, takmičim se u okviru VA na vojnim takmičenjima, a takođe sam i član džudo kluba Partizan. Preko deset godina bavim se džudom, imam dosta državnih medalja, takođe imam medalje sa prvenstava u okviru naše države, a izlazio sam na nekoliko prvenstava van države. Planiram da još treniram i da osvojim neka značajnija mesta.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

02:07

OTVOREN KONKURS ZA UPIS KADETA U VOJNE ŠKOLE I AKADEMIJE: Presudne su ljubav prema otadžbini i uniformi (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track