ODLOŽENO PRETVARANJE KOVID BOLNICA U ONE ZA PALIJATIVNU NEGU: Dozvoljeno lečenje zaraženih u nekovid ustanovama, postoji PROBLEM
Foto: Boško Bunuševac

na čekanju

ODLOŽENO PRETVARANJE KOVID BOLNICA U ONE ZA PALIJATIVNU NEGU: Dozvoljeno lečenje zaraženih u nekovid ustanovama, postoji PROBLEM

Društvo -

Srbija je u crvenom po korona brojkama, iako realno ne izgleda da je i blizu toga. Broj pacijenata u kovid bolnicama je i dalje mali, ali je povećan u odnosu na pre mesec dana, pa su planovi za zatvaranje kovid bolnica i njihovo pretvaranje u one za palijativnu negu odloženi, verovatno do proleća.

Iako je još pred Novu godinu "Batut", prema saznanjima Kurira, izdao stručno-metodološko uputstvo (SMU) po kome kovid pozitivni pacijenti mogu da se leče i u drugim bolnicama osim onih kovid, porast broja zaraženih i dalje ostavlja otvorene kovid bolnice.

U kovid bolnici Batajnica juče je, prema našim saznanjima, bilo 49 pacijenata. U Kruševcu skoro 90, a u Mišeluku 127. A ukupni kapaciteti tri kovid bolnice su nešto više od 2.000 kreveta. Upada u oči značajno manji broj pacijenata u Batajnici, koja pokriva ne samo ogromni Beograd nego i šire. Objašnjenje je u SMU koga je "Batut" izdao 30. decembra.

kovid bolnica, Kovid bolnica Krusevac, intenzivna nega, Korona, Bolnica, Bolničari, Reportaža
foto: Ana Paunković

- Budući da je virulentnost virusa bila značajno smanjena i da se svuda u svetu prelazilo na to da se pacijenti od kovida leče u ustanovama u kojima su lečeni zbog primarnih bolesti, odnosno npr., ako je neko operisan i ispostavi se potom da je kovid pozitivan, u istoj toj bolnici se izoluje. "Batut" je izdao SMU po kome ostale bolnice treba da se organizuju da imaju posebne prostorije za zbrinjavanje kovid pozitivnih pacijenta kojima to nije osnovna bolest kako bi se išlo ka tome da se kovid bolnice, koje imaju mali broj pacijenata a ogromne kapacitete, zatvore i prenamenuju u bolnice za palijativnu negu - kaže izvor Kurira i dodaje da se većina klinika i bolnica u Beogradu tako i organizovalo, te da je zato tako malo pacijenata u Batajnici.

Zoran Radovanović
foto: Zorana Jevtić

Zoran Radovanović

Tek na proleće zatvarati kovid bolnice

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović kaže da trenutno imamo tzv. plato, da nema dramatičnog povećanja korona brojki u poslednje vreme. - Veći problem je što se samo mali broj stvarno zaraženih se javlja lekaru, inficiranih je mnogo više nego što pokazuje statistika. U bolnicama je oko 300 pacijenata i tu nema nekog dramatičnog povećanja poslednjih dana, ali problem je što taj broj ne pada. Možemo da se nosimo sa tim brojevima, ali nije vreme da se zatvaraju i prenamenuju kovid bolnice. Međutim, od proleća treba razmišljati o tome. Kapaciteti kovid bolnica jesu znatno veći od broja obolelih - kaže za Kurir prof. Radovanović i dodaje da je poslednji veliki talas sa znatnim umiranjem i ozbiljnim kliničkim slikama bio onaj šesti prošlog proleća.

Međutim, kako je počeo da raste broj pozitivnih, a pretpostavlja se i da je stigla podvarijanta omikrona XBB.1.5, popularno nazvana kraken, iako još zvanično nije registrovana, a munjevito se širi i pri tom je registrovana u okruženju, rešeno je da se malo sačeka s bolnicama za palijativnu negu.

- Situacija se od Nove godine malo promenila, raste broj zaraženih tokom prethodne tri nedelje, još smo u zimskom periodu i zatvorenom prostoru, te se pretpostavlja da će tako biti još neko vreme i rešeno je da se ipak još ne zatvaraju kovid bolnice, te da će sačekati bar do marta - kaže naš izvor.

Prof. dr Zoran Perišić
Prof. dr Zoran Perišićfoto: Zorana Jevtić

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš, u čijoj nadležnosti je i kovid bolnica Kruševac, kaže za Kurir da je elaborat o pretvaranju te bolnice u onu za palijativnu negu trenutno stavljen sa strane.

- U Kruševcu je skoro 90 pacijenata, a pre tri nedelje bilo ih je upola manje - 45. Budući da je broj kovid pacijenata dupliran, elaborat i prenamena kovid bolnice u bolnicu za palijativnu negu je na čekanju. Trenutno se više bavimo lečenjem kovid pacijenata nego razmišljanjima da prestanemo da ih lečimo. Tu su i pacijenti zbog korone kojih je malo, ali i oni s koronom, koji imaju ozbiljne osnovne bolesti koje svakako zahtevaju hospitalizaciju, a uz to su i kovid pozitivni - kaže prof. Perišić.

U PR službi UKC Vojvodine rečeno nam je da je pre Nove godine u kovid bolnici Mišeluk bilo manje od 100 pacijenata, a da ih je juče bilo 127. Uglavnom su stariji i s hroničnim i pridruženim bolestima.

kovid bolnica Novi Sad, Mišeluk
foto: Boško Bunuševac

Broj novozaraženih se prethodnih dana vrti oko 1.000, a testiranih je oko 12.000, te se procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih približava dvocifrenom broju. Raste broj hospitalizovanih pacijenata, te je na bolničkom lečenju, prema poslednjim dostupnim podacima sa sajta Covid19.rs, 295 pacijenata, a mesec dana ranije bilo ih je 225. Mada smo daleko od ozbiljne situacije i velikog talasa i po brojkama i po težini kliničke slike jer omikron soj ne može da se poredi s deltom, Srbija se i dalje drži "zoniranja" korona brojki po evropskom modelu. Evropska komisija je još u prvoj pandemijskog godini odredila da su u crvenom one zemlje koje imaju više od 150 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana. U to spada i Srbija.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track