OVAKO JE STRADALA SRPSKA MATA HARI! Naša najpoznatija špijunka bila jako inteligentna, imala je OPASNU ljubavnu aferu
Foto: Kurir Televizija, printscreen jugmedia.rs

vera pešić

OVAKO JE STRADALA SRPSKA MATA HARI! Naša najpoznatija špijunka bila jako inteligentna, imala je OPASNU ljubavnu aferu

Društvo -

Istoričari i njeni biografi se i danas spore za koliko je tajnih službi radila Vera Pešić koju su prozvali "srpska Mata Hari". Rodjena je u Sijerinskoj Banji.

Kretala se u najvišim beogradskim krugovima i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe. Mreža Verinih saradnika bila je toliko razvijena da su na njoj mogli da joj pozavide i mnogo iskusniji operativci. Streljana je sa samo 25 godina.

O ovoj kontroverznoj ličnosti govorili su u emisiji Puls Srbije Ljuban Karan, potpukovnik ontraobaveštajne službe u penziji i Nebojša Damnjanović, istoričar.

Vera Pešić
foto: arhiva

- Priroda takve delatnosti jeste da ne možete sve konce da pohvatate, ali ona je nesumnjivo radila za Nemce i to sasvim otvoreno. Moj uvaženi kolega Venceslav Glišić kaže da nema dokaza da je ona radila za Francuze, iako postoje sumnje, ali za Nemce sigurno da. Ona ja za vreme rata objavljivala članke u okupacionoj štampi - rekao je Damnjanović i dodao da se istoričari slažu da je Pešić streljana od strane četničkog pokreta:

- Istoričari se slažu i oko toga da su je streljali ravnogorci. Ona nije imala neke završene više škole, ali je bila izuzetno sposobna. Govorila je razne jezike i bila je vrlo inteligenta. Našla se u teškom vremenu, još od 1939 kada je došla sa juga u Beograd. Pojavila se u glavnom gradu sa puno para. Njoj je suđeno od strane ravnogoraca što je takođe izučavano.

Puls
foto: Kurir televizija

Karan je rekao da je uloga žena u obaveštajnim i kontraobaveštajnim struktirama odavno poznata.

Puls
foto: Kurir televizija

- Poznato je da su lepe žene bile uključene u obaveštajne kombinacije. Sama Vera Pešić bila je mlada žrtva koja je bila naivna i došla je iz male sredine u veliki grad gde se igraju prljave igre. Ona je radila za kontraobaveštajnu službu, gde je i savladala jezike. Tu je talenat takožđe važan. U Nemačkoj je isto prošla kroz razne obuke - kaže Karan.

Dodao je da je Pešić verovatno najpre radila za domaću službu, ali da je prevrbovana od strane Nemaca:

- Zašto bi ona bila interesantna za Nemačku službu u to vreme? Zato što je radila u našem generalštabu gde ima mnogo toga što je za njih interesantno. Ona je upala u te kombinacije, a ovi koji su je držali na vezi nisu shvatili da ona može sa tim da se nosi. Kroz vreme je prevrbovana i od našeg obaveštajca je postala strani špijun i to joj je postala smrtna presuda. Optužuju je da je mnoge koje su streljali baš ona prokazala.

Damnjanović je istakao ulogu Radoslava Đurića koji je prema njegovim rečima imao značajnu ulogu u edukaciji Pešić.

Vera Pešić

- Traba i ovo reći. Ona je uspostavila vezu sa ravnogoorcima i bila je na jugu Srbije sa Radoslavom Đurićem koji je takoće bio kontroverzna ličnost. On je po sporazumu četnika i partizana komandovao čuvenom opsadom Kraljeva u drugom svetskom ratu, po kojoj je nastala ona čuvena pesma: Nad Kraljevom živa vatra seva". Ona je bila njegova ljubavnica i on joj je bio mentor - tvrdi Pešić.

06:45

NEMCI JE PREVRBOVALI I TO JOJ JE DOŠLO GLAVE Istoričar: Bila je inteligentna i talentovana, ali je imala OPASNU ljubavnu aferu!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track