ODGOVOR RUSA KOJI SE DOSELIO U PANČEVO SVE NASMEJAO: Aleksej otkrio šta ga muči u srpskom jeziku i kakvi su mu planovi!
Foto: Printscreen, Shutterstock

nije votka rakija

ODGOVOR RUSA KOJI SE DOSELIO U PANČEVO SVE NASMEJAO: Aleksej otkrio šta ga muči u srpskom jeziku i kakvi su mu planovi!

Društvo -

Aleksej Perminov (29), Rus, koji se doselio u Pančevo prošle godine, uporno uči naš jezik. Osim časova na koje ide, konstantno to radi i u komunikaciji sa ljudima, a da bi ga usavršio oglasio se i na Fejsbuk grupi Pančevke i Pančevci na Fejsu, i u jednom momentu i nasmejao i oduševio sve.

On je na ovoj grupi postavio status:

- Hoću da pronađem ovde prijatelje, društvo i da vežbam srpski, ako neko želi - pišite slobodno.

Njegov status članovi grupe dočekali su, što bismo rekli, raširenih ruku i naišao je na pregršt komentara, ali i saveta kako je najbolje da nauči srpski. Žene su komentarisale kako je slatko što je ovo učinio, dok su ga muškarci savetovali da je dovoljno da ode tri puta u neku našu kafanu, da nauči naše psovke, a samim tim i stekne prijatelje.

Dobio je i savet da sluša našu muziku, što, kako je rekao i čini, pošto sluša naš stari rok. Za psovke je rekao da ima dosta sličnih ruskim, a Aleksej je dobio i pohvalu da srpski govori i piše bolje nego većina naših ljudi, odnosno da je pismeniji.

Aleksej Perminov
foto: printscreen

Ipak, jedan njegov odgovor, koji je i tekst "Ruskog voza" Bajage i instruktora, sudeći po broju lajkova, smajlija i srca koja je dobio, sve je nasmejao i oduševio, jeste:

- Nije votka, rakija! I to na prvo pitanje koje mu je neko od članova postavio a u kojem je pisalo samo "votka".

Rekao nam je da se u Pančevo doselio u martu prošle godine, zbog rata njegove zemlje sa Ukrajinom. Otkrio nam je da je sada u potrazi za poslom, i da uči srpski jezik.

- Po struci sam geometar, a ovde imam samo sestru. Moji roditelji su u Rusiji, jako mi nedostaju oni i moje mačke - kaže na početku razgovora Aleksej.

Kaže da mu je naš jezik istovremeno i težak ali i ne.

- Naši jezici su, kako bismo rekli, rođaci. Zanimljivo je - kaže Aleksej.

Aleksej Perminov
foto: printscreen

Navodi da mu nijedna reč pri izgovoru ne predstavlja problem, što nije slučaj sa slovima.

- Nema teških reči, ali slova Č i Ć....

Alekseju nije ovo prvi put da je u Srbiji. Bio je i 2019. godine. Sada planira ovde da ostane da živi, nađe devojku, osnuje porodicu. Traži posao i pohađa onlajn časove srpskog jezika. U ovom razgovoru nismo mogli da izostavimo da ga pitamo da li je probao našu rakiju, s obzirom na to da je napisao "nije votka, rakija".

- Prava domaća rakija je vrh. Ne volim žestoka pića osim rakije - rekao nam je Aleksej odgovor koji smo i voleli da čujemo.

Navodi i da voli našu hranu, a "kupila" ga je punjena pljeskavica.

- Pored nje, volim i teleću čorbu i paradajz sa sirom - kaže Aleksej i dodaje da rat, ne može da prežali.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track