Najnovije vesti

ŠOK! ĐACI NASILNICI IZ TRSTENIKA PROĆI ĆE BEZ KAZNE: Evo šta je razočaralo sve u prosveti! OVO JE SRAMOTA!
Napadnuta profesorka, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

bruka

ŠOK! ĐACI NASILNICI IZ TRSTENIKA PROĆI ĆE BEZ KAZNE: Evo šta je razočaralo sve u prosveti! OVO JE SRAMOTA!

Društvo

Dvojica od trojice učenika Tehničke škole u Trsteniku koji su 9. novembra prošle godine na času izmakli stolicu profesorki, snimali je dok je padala i smejali se po svemu sudeći proći će nekažnjeno! I završiće svoje školovanje na proleće kao da se ništa nije desilo!

Treći, koji je snimak postavio na društvene mreže, ispisao se dok je trajao vaspitno-disciplinski postupak i odmah automatski izbegao bilo kakve kazne unutar škole. Inače, protiv sve trojice se i dalje vodi postupak pred Višim javnim tužilaštvom u Kruševcu i Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku.

Napadnuta profesorka
Napadnuta profesorkafoto: Privatna arhiva

Pomenuta dvojica, od kojih je jedan snimao, a drugi izmakao stolicu, pa nakon incidenta, prema tvrdnjama njegovog oca, pokušao da se obesi, odlukom nastavničkog veća bili su isključeni iz obrazovne ustanove, ali je školski odbor usvojio njihove žalbe zbog, kako Kurir saznaje, proceduralnih grešaka koje je direktor Milan Glidžić napravio.

- Njih dvojica idu u školu kao da se ništa nije desilo. Pojačan pedagoški rad u trajanju od mesec dana sleduje i učeniku koji je izmakao stolicu profesorki, nakon toga odeljenjsko veće donosi odluku da li je ta mera imala efekta ili ne i predlaže dalje nastavničkom veću - otkriva izvor Kurira veoma upoznat sa slučajem:

- Stiče se utisak da će oni završiti školu bez kazne. Skandal i sramota! To je jedno veliko nepoštovanje i neuvažavanje koleginice koja je sve to pretrpela, u krajnjem slučaju i njenog sina, koji ide u istu školu.

Nad učenikom koji je snimao ponižavanje profesorke, nakon što mu je usvojena žalba, sproveden je pojačan pedagoški rad od mesec dana. Članovi odeljenjskog veća su se nešto pre Nove godine usmeno izjasnili da rad s njim nije imao efekta, o čemu je Kurir već pisao:

- Nikakav dalji izveštaj ne postoji. Tu temu treba da pokrene razredni starešina, koji sve radi po direktivi rukovodstva. Stiče se utisak da rukovodstvo škole želi da ovaj slučaj prođe nekažnjeno, da se nekako zaboravi... Zbog čega, to bi nadležni trebalo da utvrde.

Direktor Milan Glidžić

Spušta slušalicu, obećava saopštenja

Direktor škole Milan Glidžić nastavio je da izbegava novinare Kurira, pa nam je juče rekao isto što i pre mesec dana:

- Biće saopštenje.

Na konstataciju da je to već obećao i pitanje kada će napokon izaći sa saopštenjem, samo je kratko rekao: "Ne znam." Glidžić nije želeo da nam dozvoli da mu postavimo više ijedno pitanje, rekavši da "neće da bude nepristojan". I spustio je slušalicu.

Nismo uspeli da saznamo koju ocenu iz vladanja imaju ova dva učenika. Ukoliko i imaju smanjenu, prema rečima našeg izvora, imaju je zbog prethodnih izostanaka, a ne zbog nasilja koje su počinili. Moguće je da oni čak imaju bolju ocenu iz vladanja od đaka koji su prisustvovali času i smejali se posmatrajući vandalizam trojice učenik, a koji su, podsetimo, kažnjeni sa trojkom iz vladanja.

Ponižena profesorka nije želela da komentariše naša saznanja i samo je poručila da će najverovatnije produžiti bolovanje.

VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci imaju eventualno rešenje! Premalo zaposlenik, a prevelika tolerancija na teror
00:48

VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci imaju eventualno rešenje! Premalo zaposlenik, a prevelika tolerancija na teror

Jasna Janković

To je sramota prema svim profesorima

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, smatra da je velika sramota prema svim profesorima i nastavnicima to što će učenici koji su vršili nasilje nad profesorkom normalno završiti razred:

- Sramota i strahota! To je ilustracija naše stvarnosti, desilo se ono čega smo se svi pribojavali, a to je da školski sistem apsolutno nema nikave poluge da se bori protiv nasilja. Potreba da se promene i zakon i podzakonska akta sada je više nego jasna. A šta ćemo primenom dobiti, videćemo od 1. septembra.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

PROFESORKA IZ TRSTENIKA UKLJUČILA SE UŽIVO U PROGRAM: Plakala sam danima, ja tu decu poštujem! MNOGE KOLEGE ĆUTE, A ISTO SU PROŠLE
04:34

PROFESORKA IZ TRSTENIKA UKLJUČILA SE UŽIVO U PROGRAM: Plakala sam danima, ja tu decu poštujem! MNOGE KOLEGE ĆUTE, A ISTO SU PROŠLE

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja