I MINISTAR RUŽIĆ PODRŽAO AKCIJU KURIRA: Protokoli sa Ministarstvom zdravlja za decu dijabetičare! DA ŠKOLE BUDU BEZBEDNO MESTO!
Foto: Natasa Milenkovic, Shutterstock

ZNAČAJNO

I MINISTAR RUŽIĆ PODRŽAO AKCIJU KURIRA: Protokoli sa Ministarstvom zdravlja za decu dijabetičare! DA ŠKOLE BUDU BEZBEDNO MESTO!

Društvo -

Inicijativu Kurira za uvođenje u škole protokola o postupanju s decom koja imaju dijabetes, što bi bilo spas i za decu i za njihove roditelje, podržava i ministar prosvete Branko Ružić! Podrška čelnika resora prosvete dolazi nakon podrške ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić i sada nema baš nikakvih prepreka da država to i ne uradi. Odmah može da počne! Time bi naše škole postale potpuno bezbedno i prijateljsko mesto za decu sa šećernom bolešću. Imale bi obučen kadar za pomoć u teškim situacijama kada šećer mnogo skoči ili padne, ali i edukovanu decu, koja ne bi zadirkivala obolele đake da su čipovani ili narkomani, kao što se to, nažalost, dešava, samo zato što nose senzore za merenje nivoa šećera ili sami sebi daju insulin!

Branko Ružić
Branko Ružićfoto: Zorana Jevtić

- Podržavamo inicijativu Kurira, koju je podržalo i Ministarstva zdravlja, za uvođenje protokola za postupanje s decom dijabetičarima u školama i dodatnu obuku zaposlenih u školama. Ti protokoli bi imali za cilj i direktnu pomoć deci dijabetičarima, koja tokom dana mogu biti zdravstveno ugrožena i iziskuju posebnu reakciju zaposlenih - kaže za Kurir Ružić.

Jedan od prioriteta Ministarstva prosvete je, naglašava Ružić, da obrazovanje bude dostupno podjednako svim učenicima.

- Ministarstvo prosvete na razne načine i različitim aktivnostima obeležava Dan dijabetesa u školama. Sprovode se i obuke koje realizuju različite organizacije za zaposlene u školama u vezi s reagovanjem u kriznim situacijama, pa i za dijabetes - kaže Ružić.

Vladan Miodragović, dijabetes
foto: privatna arhiva, Shutterstock

Dodaje i da škole vode računa i o tome da obolelu decu upute u to koje bi srednje škole mogla da upišu s obzirom na njihovo zdravstveno stanje.

- Svakako prilikom upisa u srednju školu, učenicima obolelim od različitih bolesti, na osnovu lekarske dokumentacije, okružne upisne komisije Ministarstva prosvete, čiji su članovi i lekari, daju preporuke za izbor škola i obrazovnih profila koji im najviše odgovaraju, u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem. I završni ispit za upis u srednju školu prilagođava se specifičnostima učenika kojima je to neophodno - navodi Ružić i dodaje da roditelji dece koja imaju određene zdravstvene probleme imaju mogućnost da se obrate školskim i okružnim komisijama koje se bave svakim individualnim slučajem.

NORMALNA STVAR U EVROPI

Protokole o postupanju u školi sa učenicima obolelim od šećerne bolesti imaju mnoge evropske zemlje, a i neke zemlje bivše Jugoslavije - Slovenija, Hrvatska. Ova potonja ima tri nivoa delovanja u školi, a počinje od edukacije svih o dijabetesu, kao i nadležnih za intervenciju, preko praćenja stanja đaka, omogućavanja privatnosti za merenje šećera u krvi i uzimanje insulina, pa do detaljnih postupaka u slučaju komplikacija, što znači i davanje injekcije ako je potrebno.

Husein Memić
Husein Memićfoto: Ministarstvo turizma i omladine

Prvi je za Kurir o ovom problemu progovorio ministar turizma i omladine Husein Memić, čije dete ima dijabetes tipa 1 i koji je i prihvatio da uđe u Vladu Srbije da bi sa te pozicije učinio nešto i za decu sa šećernom bolešću. A potom je za Kurir i Grujičićeva odmah odreagovala i istakla da Ministarstvo zdravlja podržava sve ove napore i kreće u akciju.

- Preduzećemo niz mera kako bismo realizovali program edukacije učitelja i profesora, ali i samih učenika, o dijabetesu. Nemam toleranciju i razumevanje za ismevanje dece koja imaju dijabetes. Nažalost, znam da se susreću s tim tokom odrastanja, što je porazno za nas kao društvo u celini - rekla je Grujičićeva i naglasila:

- Sektor za javno zdravlje trenutno radi na razradi mera i same akcije, koja će ići u pravcu edukacije, menjanja navika i podizanja svesti cele zajednice o dijabetesu. Ministarstvo zdravlja će se maksimalno posvetiti ovome i žao mi je što više nije urađeno do sada. Verujem da će nam se na ovom putu pridružiti, pored Ministarstva prosvete, i cela Vlada Srbije, kao i mnogi sistemi u društvu.

OBUSTAVLJEN TENDER

RFZO je u petak obustavio tender za nabavku insulinskih pumpi, senzora, aparata i transmitera za kontinuirano praćenje nivoa šećera, čija je ukupna procenjena vrednost bez PDV bila 549.954.129,50 dinara. Ponude su dostavili "eKlinika Solutions d.o.o." sa proizvodima "Medtrum Technologies Inc", a ukupna cena sa PDV je 519.948.000 dinara, i "Maklwer d.o.o." sa proizvodima "Medtronic MiniMed", čija je ukupna cena sa PDV 659.394.947,20 dinara. Postupak javne nabavke, kako stoji u dokumentu objavljenom na portalu javnih nabavki, obustavljen je jer nisu ispunjeni uslovi za donošenje odluke o zaključenju okvirnog sporazuma, pošto nije pribavljena nijedna prihvatljiva ponuda.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track