Spremaju masakr gejeva u Beogradu

Pred paradu ponosa

Spremaju masakr gejeva u Beogradu

Društvo -
Vračar osvanuo oblepljen nalepnicama na kojima se vidi grupa mladića kako šutira homoseksualca. Ispod fotografije je natpis „Vidimo se u oktobru“

BEOGRAD - Zahuktava se...U uglu nalepnice na kojoj se vidi kako trojica šutiraju mladića nalazi se precrtana zastava LGBT populacije, a ispod fotografije piše „Vidimo se u oktobru“. Organizatori Parade ponosa, zakazane za 6. oktobar, veruju da su ove nalepnice, kojima je Vračar oblepljen, pretnja desničarskih organizacija.- To je u stilu plakata kakve smo i ranije imali i zbog kojih je suđeno Obradoviću i drugima. Tužilaštvo bi moralo da reaguje - kaže Goran Miletić iz tima Beograd prajda.Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbijskog info centra, kaže da plakate treba shvatiti veoma ozbiljno.- Ta fotografija je nastala u jednoj od bivših sovjetskih republika kada su prvi put pokušali da održe Paradu ponosa. Nalepnica je u boji, što pokazuje da je budžet desničarskih organizacija veći - kaže Azdejković.S druge strane, Miša Vacić iz organizacije Srpski narodni pokret Naši 1389 negira da članovi tog pokreta stoje iza plakata na Vračaru.- Mislim da su fotografiju napravili ljudi iz LGBT grupa kako bi dodatno skrenuli pažnju na sebe i događaje u oktobru. Nikad nijedan pripadnik 1389 nije učestvovao ni u kom činu nasilja. Fotografija je provokacija - ističe Vacić.Mladen Obradović, predsednik Obraza, kaže da nema nikakva saznanja u vezi sa nalepnicama, ali ističe da su oni indikativni jer ukazuju da je „većina građana Srbije protiv održavanja parade srama“:- Svako ko priziva paradu srama priziva da se desi ono što se desilo 2010.

Vacić veruje da su sliku napravili gejevi
Vacić veruje da su sliku napravili gejevi

Dveri protiv ParadePokret Dveri saopštio je da će učiniti sve da 6. oktobra ne dođe do gej parade i najavio da će demonstrirati protiv tog skupa.- Dveri će nastaviti borbu nenasilnim, institucionalnim sredstvima i pokrenućemo kampanju protiv održavanja gej parade - rekao je predstavnik tog pokreta Vladan Glišić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track