ŠIROKO: U javnim preduzećima ima 8.000 direktora!

Nit manje zemlje, nit više „glavonja“

ŠIROKO: U javnim preduzećima ima 8.000 direktora!

Društvo -
Unija poslodavaca: Samo na njihove plate godišnje ode više od 97 miliona evra. Tome treba dodati tople obroke, regres, bonuse...

BEOGRAD - Udobno se smestili.U foteljama 570 lokalnih i republičkih javnih preduzeća sedi ukupno 8.242 direktora, pomoćnika, zamenika i savetnika direktora i drugih rukovodilaca. Njihove prosečne plate iznose od 70.000 pa do više od 200.000 dinara, tvrde u Uniji poslodavaca Srbije.Oni ističu da je jedno istraživanje pokazalo da bruto zarade ovih nameštenika iznose više od 97 miliona evra godišnje. Tome treba dodati i amortizaciju službenih automobila, gorivo, tople obroke, regres, bonuse, troškove reprezentacije, dodatne beneficije...- Računica pokazuje da bi za državni budžet bilo isplativije da za isti novac angažuje 570 vrhunskih menadžera iz inostranstva s mesečnim neto platama od 10.000 evra, pod uslovom da se ova preduzeća efikasnim upravljanjem izvedu iz gubitaka. Na ovaj način uštedeo bi se i značajan deo novca koji se godišnje istopi u javnim nabavkama, prosečno 900 miliona evra godišnje, pošto ovaj vid korupcije i „ugrađivanja“ polazi od vrha rukovodstava u javnim preduzećima - kažu u Uniji poslodavaca Srbije.Ekonomista Milan Kovačević kaže da „grdni direktori i pomoćnici“ sede u JP zato što niko ne odgovara za loše rezultate.- Kada bi neko bio kažnjen za loš rezultat preduzeća, on bi vodio računa i o broju pomoćnika i zamenika. Zakon je kriv što ministarstva izdašno zapošljavaju ljude u javnim preduzećima kojima upravljaju. Javna preduzeća trebalo bi izuzeti iz ministarstava i napraviti holding koji bi kontrolisao parlament - ističe Kovačević i dodaje da ni od stranih menadžera ne bi bilo koristi jer bi i oni bili postavljeni preko veze.

Savićeva: Oni su bebe vladePredsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i poslanica u Skupštini Srbije Ranka Savić kaže da je broj direktora i pomoćnika dokaz za privilegovan položaj zaposlenih u javnom sektoru:- Podelili su radnike na radnike javnih preduzeća i radnike realnog sektora. Radnici javnih preduzeća su bebe vlade, koje imaju sve privilegije i njihova su glasačka mašinerija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track