"ROK TRAJANJA STAMBENOG OBJEKTA JE 50 GODINA" Bojović: Sve što je zidano posle zemljotresa u Skoplju, seizmološki je ispravno
Dejan Bojović, Foto: Kurir, AP Petros Giannakouris

kurir tv

"ROK TRAJANJA STAMBENOG OBJEKTA JE 50 GODINA" Bojović: Sve što je zidano posle zemljotresa u Skoplju, seizmološki je ispravno

Društvo -

Kako doći do preživelih u ruševinama širom Turske i Sirije nakon razornog zemljotresa? Pred kakvim zadacima su spasioci, kakve veštine i obuke su potrebne u ovakvim situacijama?

Kako se nositi sa posledicama ovakve katastrofe i kako ih sprečiti da ne budu još veće, govorio je Dejan Bojović iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu.

zemljotres, Turska, pas spasilac
foto: AP

- Obejkti koji su srušeni u Turskoj kao da su minirani. Vrlo je važno da imamo specijalizovano timove koji se bave situacijama kada dođe do zemljotresa, poplave ili klizišta - započeo je Bojović.

Naveo je još jedan bitan problem.

- Pored pasoša za objekat koji je izgrađen, tu je vrlo važno da li u objektu postoje opasni maetrijali, i to mora biti navedeno u pasošu objekta - rekao je.

01:19

Rok trajanja stambenog objekta je 50 godina

Najjeftinijim nazvao je prethodne radnje na objektu, pre nego što dođe do katastrofa.

- Svi objekti oji su zidani u Srbiji, posle zemljotresa u Skoplju, seizmološki su ispravni - rekao je i naveo da je vek trajanje zgrade 50 godina.

Posle nekog vremena radi se ispitivanje i procena na zgradi koja dugo stoji.

- Svaki objekat ima svoj rok trajanja - rekao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track