OD SUTRA POČINJE RIGOROZNIJE KAŽNJAVANJE VOZAČA! Na ovim raskrsnicama kamere love prekršaje, a OVO SU KAZNE
Foto: Kurir TV

vozači, oprez

OD SUTRA POČINJE RIGOROZNIJE KAŽNJAVANJE VOZAČA! Na ovim raskrsnicama kamere love prekršaje, a OVO SU KAZNE

Društvo -

Saobraćajna policija od sutra, 10. februara, počinje sankcionisanje vozača koji prođu vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda.

Kako će sve ovo da izgleda u praksi i kakve su sankcije, istraživala je novinarka Kurir TV Ivana Jovanović sa sagovornikom Dejanom Stevićem iz MUP-a Srbije.

Saobraćajna policija, Dejan Stević
foto: Kurir TV

- Krećemo sa automatskom detekcijom prekršaja na desetak lokacija. Najpre kontrolišemo prolazak na crveno svetlo, a u drugoj fazi koja počinje uskoro počećemo kontrolu prekoračenja brzine u zoni raskrsnice. Ovaj sistem će pomoći i u kontroli korišćenja sigurnosnih pojaseva i mobilnih telefona - kaže potpukovnik MUP Dejan Stević.

Očekivanja u sektoru saobraćajne policije MUP-a Srbije su velika, kaže sagovornik Kurir TV.

02:50

OBIČAN POLICAJAC REGISTRUJE DVA PROLASKA NA CRVENO, NOVI SISTEM ČAK 70 Potpukovnik MUP objasnio šta se sve kažnjava od sutra

- Očekujem izuzetnu efikasnost, ovo su najmoderniji sistemi za detekciju prekršaja. U gradu Beogradu gde je najfrekventniji saobraćaj, policijski službenici u proseku dnevno procesuiraju dva vozača za prolaz na crveno svetlo. Mi smo tokom ove faze testiranja sistema detektovali između 60 i 70 prolazaka - dodaje Stević.

U pitanju su kamere na raskrsnici Trgovačke i Jablaničke ulice na Čukarici, zatim na raskrsnici Francuske ulice i Gospodar Jovanove.

Prolazak na crveno svetlo će registrovati i kamera na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Miletnija Popovića, kao i na raskrsnici Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice.

Takođe, isti prekršaj kažnjavaće se i pomoću kamera u Bulevaru kralja Aleksandra kod Đeram pijace.

Sistem je automatizovan i ne postoji mogućnost uticaja "ljudskog faktora".

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima propisana je novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 6 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track